Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Dénes Ákos bronzérmet nyert
Dénes Ákos a magyar színeket képviselte Bakuban

Dénes Ákos bronzérmet nyert

| Bertha Ágnes | Sport

A soproni Szent Orsolya Gimnázium 12.ag osztályosa nemrégiben egy hetet tölthetett el Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. A látogatás csak részben volt kirándulás, Ákos ugyanis a grappling világbajnokság ka­­­det kategóriájában indult 69 kilogrammban.

– Két versenynapon vettem részt a küz­­delmekben, az első nap a mérlegelés és az orvosi vizsgálat után a nogi összecsapáson pontozással kaptam ki egy ukrán sráctól – mesélte Ákos. – A második a gi nap volt, ebben nem vagyok annyira jó, de nagyon motivált voltam az előző nap hibái után. A jó sorsolásnak köszönhetően egyből az első nyolc között kezdhettem, elsőként egy kazah sráccal csaptam össze, akit egy perccel a vége előtt feladásra kényszerítettem. A döntőbe kerülésért egy orosz fiúval harcoltam, itt ismét pontozással nyert ellenfelem. Így összesítésben 3. helyezett lettem a világbajnokságon.


A grappling egy viszonylag fiatal sport Magyarországon, a 2000-es évektől kezd terjedni, a birkózás és a dzsúdó „ötvözetének” tekinthető. Két változata van – tudtuk meg Ákostól, a gi grappling során a karatésok öltözetéhez hasonló ruházatban csapnak össze a tatamin a felek, a nogiben pedig edzőruhában harcolnak. A mérkőzések során az ellenfelet feladásra kell kényszeríteni ütések és rúgások nélkül, a dobálásokat és a leszorításokat pontozzák.


Ákos MMA (kevert harcművészetek, más néven ketrecharc) edző édesapja révén két éve ke­­rült kapcsolatba a sportággal, korábban karatézott, ahol nagyon jó alapokat kapott Polyák Józseftől és Demeter Zsolttól. Szerette volna kipróbálni magát a ketrecharcban, de a korabeliek közül kevesen indulnak ebben a küzdelemben, így adódott a grapp­­ling. Bár Ákos álló harcosnak tartja inkább magát, mint vallja, a sport révén a földharc részét is megszerette. Átlagosan heti nyolc edzése a világbajnokság előtt 9–10-re emelkedett. A vb előtti versenyeken pedig már a felnőttek kategóriájában is sikeresen szerepelt. Jövőre szeretne a junior nogi grapplingben döntőt vívni, majd pár év kemény munka után célja Amerikába kijutni, ahol igazán lehetősége lenne ketrecharcosként küzdeni.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.