Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Játékvezetőket képeznek
Sopronban egyre nagyobb igény van a kosárlabda-játékvezetőkre, ezért is indít tanfolyamot a megyei szövetség. Fotó: Németh Péter

Van olyan hétvége, amikor 20 kosárlabdameccset rendeznek Sopronban

Játékvezetőket képeznek

| Rázó László | Sport

Játékvezetők és úgynevezett asztalszemélyzet számára is indít tanfolyamot városunkban a Győr–Moson–Sopron Vármegyei Kosárlabda Szövetség. A szervezet ügyvezetője, Wischy Péter szerint nagyon fontos, hogy városunkban legyenek képzett szakemberek.

– Miért van szükség a játékvezetői tanfolyamra?

– Örömteli tény, hogy egyre több gyermek választja a kosárlabdát Sopronban, ez azonban azzal is jár, hogy már utánpótlás-szinten rengeteg mérkőzést játszanak a lányok és a fiúk is. Van olyan hétvége, amikor 15–20 mérkőzést rendeznek Sopronban, ezen összecsapások mindegyikét le kell vezetni. Jelenleg városunkban mintegy 15 aktív játékvezető van, mindenképp szeretnénk ezt a számot növelni.

– Hogy kell elképzelni egy játékvezetői tanfolyamot?

– Általában olyanok jelentkeznek, akik már néhány éves játékosmúlttal rendelkeznek, vagy fiatalként kosárlabdáztak, ami nagy előny, hiszen ismerik a kosárlabdasport szabályainak nagy részét. Van elméleti és gyakorlati képzés, az elméleti órákat igyekszünk online formában lebonyolítani. A gyakorlat során edzéseken, utánpótlás-mérkőzéseken van lehetőségük éles helyzetben is felkészülni a jelölteknek. A nem hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy a tanfolyam elvégzői közül csak a jelentkezők egyharmada lesz ténylegesen játékvezető.

– A játékvezetők mellett asztalszemélyzetet is képez a megyei szövetség, nekik mi a feladatuk?

– Az asztalszemélyzet legfontosabb feladata a jegyzőkönyv-vezetés, amely ma már digitális formában történik. Emellett ők mérik a játékidőt, a támadóidőt, vezetik a meccs statisztikáját, amelynek köszönhetően online formában is egyre több mérkőzés élőben követhető. Az asztalszemélyzetet leggyakrabban középiskolások alkotják, ők két alkalommal kapnak oktatást. A játékvezető-képzés hosszabb folyamat, de ma már elmondható, hogy aki megfelel és elkezdi játékvezetői pályafutását, korrekt anyagi megbecsülésben részesül a kosárlabda-szövetség részéről.

– Hol tudnak jelentkezni az érdeklődők?

– Van egy e-mail-cím, de telefonon is szívesen adok felvilágosítást, már csak azért is, mert magam is gyakorló játékvezető vagyok. E-mailben a mksz_gyms@hunbasket.hu címen lehet jelentkezni, de hívhatnak a +3630/937–3474-es telefonszámon is.

Próbálja ki kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.