Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kispályás foci: 4 pályán 51 csapat
Küzdelem a Sopron városi kispályás labdarúgó-bajnokságban – a csapatok kérésére a tavaszi szezonra megbontották az első osztályt, így van felsőház és alsóház is. Fotó: Németh Péter

Néha parázs hangulatúak, de minden esetben sportszerűek, sokszor látványosak a mérkőzések

Kispályás foci: 4 pályán 51 csapat

| Rázó László | Sport

Március végétől ismét folytatódnak a Sopron városi kispályás labdarúgó-bajnokság küzdelmei. A csapatokat a tóparti és a kurucdombi helyszíneken három műfüves és egy salakos pálya várja.

A tavaszi szezonban három osztályban és a senior bajnokságban döntenek az együttesek a helyezésekről.

– Ősszel összesen 52 együttessel vágtunk neki a bajnokságnak, időközben egy csapat megszűnt. Az első, másod- és harmadosztályban jelenleg 41 csapat játszik, a senior bajnokságban pedig 10 együttes lép pályára hétről hétre – mondta Galambos György, a Sopron Városi Szabadidősport Szövetség kispályás labdarúgás szakágának vezetője. – Egy komolyabb változás történt az idei bajnokságban: a csapatok kérésére a tavaszi szezonra megbontottuk az első osztályt, van felsőház és alsóház. Ennek köszönhetően a legmagasabb osztályban is hasonló játékerőt képviselő csapatok játszhatnak egymás ellen. Néha parázs hangulatú, de minden esetben sportszerű, sokszor látványos és izgalmas mérkőzéseket láthatunk hétről hétre. Egy-egy rangadót érdemes megnézni azoknak is, akik nem játszanak a kispályás bajnokságban, a jó hangulat garantált.

A csapatoknak a játéktérre nem lehet panaszuk: a jereváni pályák közül az egyik salakos, ennek felújítása épp most történt meg az önkormányzat támogatásával. A másik tóparti pálya, valamint a Kurucdombon található mindkét létesítmény műfüves borítású. A résztvevők hetente két mérkőzést játszanak, a kispalyasopron.hu weboldalon pedig naprakész információkat találnak akár a meccsekre, akár az aktuális tabellákra, egyéb statisztikai adatokra vagy a góllövő listára kíváncsiak.

Kispályásfutball-történelem

Városunkban először 1962-ben rendeztek kispályás labdarúgó-bajnokságot – tudtuk meg Károlyfalvi Józseftől, aki élő legendája a sportágnak: 1977-től 2015-ig vett részt a kültéren és teremben rendezett bajnokságok szervezésében.

– Az első bajnoki meccseket az úgynevezett ­MEDOSZ-pályán játszották, ez a mai Washington park mellett volt – mesélte lapunknak Károlyfalvi József. – A próba kiválóan sikerült: akkora volt az érdeklődés a kispályás foci iránt, hogy 1963-ban megépítették a két Erőmű-pályát a Somfalvi úton. 1964-ben kétszer nyolc csapat részvételével zajlott a városi kispályás labdarúgó-bajnokság Sopronban. A következő mérföldkő 1976, a két újabb Erőmű-pálya megépítése, technikai okokból ugyanis az eredeti helyszínen kiépített játéktereket már nem lehetett használni. Csaknem két évtizedig ez a két pálya volt a kispályás foci otthona. Aztán 1995-ben készült el a tóparti I-es és II-es pálya, 2000-től pedig már a kurucdombi salakpályák is a csapatok rendelkezésére álltak. A 80-as évektől a szervezést a városi sporthivatal vette át, majd 2007-től végzi a kiírást és lebonyolítást a Sopron Városi Szabadidősport Szövetség.

Kispályás rekordok: A 2000-es évek elején három éven keresztül 100 feletti csapat játszott kispályán, a 2003/2004-es szezonban nem kevesebb mint 104 együttes vett részt a küzdelmekben. A mai napig összesen 3.558 csapat nevezett a kispályás labdarúgó-bajnokságba.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.