Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közös szenvedélyük az íjászat
Balra az Alpokalja Íjász SE versenyzői, jobbra Király Gábor, a Lővér Íjász SE elnöke. Fotók: Filep István és Soproni Téma Archívum

Sopron az elmúlt években a sportág egyik erős bázisává nőtte ki magát

Közös szenvedélyük az íjászat

| Köves Andrea | Sport

Sopront bátran nevezhetjük az íjászat fellegvárának, hiszen a városban négy íjászegyesület is tevékenykedik. Az idei sportgálán mindegyikük számos elismerést vett át.

Elsőként a Lővér Íjász SE alakult meg 2001-ben, a sportág népszerűsítését, a hagyományok őrzését és az íjászat magas szintre emelését tűzte ki célul. A tagok pályaíjászat, 3D-s és történelmi szakágban is edzenek: télen teremben, nyáron a lövéreki erdei pályájukon.

– Számomra az íjászat munka, kikapcsolódás, hobbi, amelyben világszintű sikereket értem el – mondta Király Gábor, az egyesület elnöke. – Nemzetközi íjász szakedzői képesítésemnek köszönhetően az elmúlt több mint 20 évben az egyesület utánpótlása is komoly eredményeket hozott. A versenyekről világ- és Európa-bajnoki, országos bajnoki érmekkel tértünk haza.


Az SRSE Lövész Szakosztályán belül 2016-ban alakult meg az íjász tagozat, ami mára az egyesület legeredményesebb és önálló szakosztályává vált. Bár több kategóriában is űzik ezt a sportágat, ám elsősorban a tradicionális íjászatban érnek el szép sikereket.

– Jómagam is ezt a szakágat képviselem, a vonzalmam gyermekkoromra vezethető vissza, amikor mogyorófából készítettük az íjat és bodzából a nyílvesszőt – mesélte Kovács Zsolt, a szakosztály vezetője. – Csodaszép ebben a sportágban az örömteli játék megélése, ugyanakkor a történelem előtti tisztelgés is fontos számunkra.


Az Alpokalja Íjász SE 2019-ben alakult azzal a céllal, hogy az íjászathoz vonzódóknak nyújtson megfelelő szakmai segítség mellett sportolási lehetőséget. Bár az egyesület még fiatalnak számít, Balogh Csaba elnök már szép eredményekről tud beszámolni. – Fiatal versenyzőink sorra dobogós helyezésekkel zárják az országos bajnoki és nemzetközi versenyeiket. Tagjaink között több világ- és Európa-bajnok, többszörös országos bajnok is megtalálható. Hisszük, hogy az íjászat mindenkié lehet, ezért az Árvácska alapítvánnyal együttműködve biztosítjuk a soproni gyermekotthonokban lakó gyerekeknek a heti edzési lehetőséget, és részt veszünk nyári táboraikban.

A legfiatalabb, tavaly alakult Scarbantia SE sikereiről és terveiről februári lapszámunkban írtunk bővebben (Szebasztián nagy lövése, Soproni Téma, 2022. február 9.).


– A Magyar Íjász Szövetség számára nagy öröm, hogy Sopron a sportág egyik erős bázisává nőtte ki magát – emelte ki Windischmann Mercédesz, a szövetség főtitkára. – Az íjászat családi sport és rekreációs sportág is. Már kilencéves kortól egészen magas életkorig együtt, családosan is űzhető, mert a szabályrendszerek megengedőek. A természetben eltöltött idő sok közös élményt adhat mindenkinek. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.