Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Népszerűbb lehet a karate

| Munkatársunktól | Sport

Idén először szerepelt az olimpiai versenyszámok között a karate – és mindjárt egy komoly magyar sikert ünnepelhettünk: Hárspataki Gábor bronzérmet szerzett a 75 kilogramosok mezőnyében.

Polacsek Zoltán, a soproni Kamikaze Egyesület elnöke és vezetőedzője elmondta: debütáló sportágról van szó, amelyben kevés versenyző jutott ki az olimpiára: a nők és a férfiak mezőnyében is csupán három súlycsoport volt, amelyekben 10–10 karatéka mérhette össze tudását.

– Nagyon komoly selejtező versenyek voltak, önmagában az olimpiai kvóta megszerzése hatalmas eredménynek számított – hangsúlyozta a soproni szakember. – Egy világbajnokságon 20–30 versenyző is van egy súlycsoportban, Tokióban csak tízen léphettek tatamira. Hárspataki Gábor nagyon komoly sikert ért el már a kijutással is, a világ legjobbjaival mérkőzhetett az olimpián. Az, hogy ebben az erős mezőnyben még a bronzérmet is megszerezte, óriási dicsőség a magyar karatesportnak.

Polacsek Zoltán hozzátette: a karate debütálása az olimpián elsősorban annak volt köszönhető, hogy Japán volt a házigazda. Ugyanakkor meglátása szerint kérdéses, hogy a jövőben is láthatunk-e karateversenyeket az ötkarikás játékokon, erről később születhet döntés.

– Mindettől függetlenül nagyon fontos sikert ért el Hárspataki Gábor, hiszen erre a bronzéremre sokan felkapták a fejüket Magyarországon. Szükség is van erre, hiszen a koronavírus negatív hatással volt ránk is, sajnos sok fiatal abbahagyta a rendszeres karateedzéseket, és a mai napig is kevesen tértek vissza közülük. Nagyon bízom benne, hogy ennek a szép sikernek a hatására ismét több gyerek jelentkezik majd hozzánk is, és megtapasztalja, milyen gyönyörű küzdősport a karate.


Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.