Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
PUE: száz éve alakult
Csik Ferenc a PUE versenyén tette le a névjegyét.

A klub úszók, műugrók, vízilabdázók otthona volt

PUE: száz éve alakult

| Papp Győző | Sport

A Soproni Torna Egylet úszói talán éppen sikereik csúcsán jártak, amikor a patinás klub beszüntette az úszószakosztályát. A sportág hívei nem hagyták magukat, gyorsan új egyesület – a Pannónia Úszó Klub – alapításába fogtak.

1923. június 17-re sikerült összehívni a közgyűlést: „Nagyon sok utánjárásba, propagandába került ez az eredmény is, mert a soproni közönség sajnálatos közönyt tanúsít a sportélet fejlődése iránt. Az alakuló gyűlés vasárnap délelőtt lesz a Pannónia-szálló turista szobájában” – írta a Sopronvármegye.

A résztvevők azon a napon megalakították a Pannonia Úszóklubot, alapító tag az lehetett, aki legalább tízezer korona tagsági díjat lefizetett, ez egy évre volt érvényes. A klub megválasztott tisztikara a következő: elnök Völker József, alelnök dr. Rakovszky Tibor, titkár Schneider Lipót, pénztáros Simon József, ellenőr Thalabér Lajos. Az úszószakosztály vezetője Lipner Ödön, a műugró szakosztályé Takáts Gyula, a vízipóló szakosztályé Schneider Lipót. A választmány tagjai a tisztikaron kívül dr. Varga Ferenc, dr. Zergényi Pál, Hammer Péter és Fürst Lajos.

A Nemzeti Sport és a Dunántúli Sport Újság is beszámolt a jelentős eseményről, bár az előbbiben az új klub elnökeként Takáts Gyulát közölték.

Évtizedeken át úszók, műugrók, vízilabdázók otthona volt a PUE néven ismertté vált klub, sportolói annak ellenére szép eredményeket értek el, hogy a felkészüléshez rendelkezésre álló körülményeik elmaradtak a rivális klubokétól. Ízelítőül néhány rangos név a hőskorból: Benkő Margit, Plotzár Lotti, Szalai Béla és Vécsei Vilmos.

Egy későbbi olimpiai bajnoknak köszönhetően országosan még ismertebb lett a PUE neve. A májusban még újoncversenyen induló sportemberről ezt írta a Nemzeti Sport 1932. augusztus 30-án: „A soproni Pannónia UE vasárnapi versenyének kiemelkedő száma a kétszáz méteres mellúszás volt. Amint soproni tudósítónk jelenti, Csik Ferenc, a BEAC versenyzője hiteles körülmények között úszta a 2:57.2 mp-es remek idejét. Az időmérő Uhlyarik Rezső, a kerület előadója és Schneider, a PUE alelnöke volt.”.

Nagy meglepetést keltett úszókörökben Csik Ferenc szenzációs mellúszóideje, hiszen addig jobbára csak gyorson indult – írta néhány nappal később a szaklap.

Csik két évvel később Európa-bajnok lett, 1936-ban pedig a berlini olimpián megnyerte a 100 méteres gyorsúszást. A második világháború idején orvosként Sopronban lelte a halálát.

A PUE-t 1946 őszén a belügyminiszter feloszlatta, nem sokkal később ugyan rehabilitálták a klubot, de a sportéletben a helyét addigra már a Soproni Úszó Egyesület (SUE) vette át.

Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.