Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sporttörténelmet írtak
Az 50 évvel ezelőtt kupagyőztes csapat: Tóth Kálmán intéző, Trokán Pál, Záray Károly, Balsay István, Bakonyi Gábor, Krasznai Ferenc edző, Varga Sándor, Kovács Imre, Takáts Péter, Koloszár Józ

„Megmutattuk, hogy mit lehet elérni tanulással, szorgalommal”

Sporttörténelmet írtak

| Pluzsik Tamás | Sport

Ötven évvel ezelőtt, 1969. szeptember 14-én sporttörténelmet írtak a SMAFC kosárlabdázói: a Magyar Népköztársasági Kupa Budapesten megrendezett négyesdöntőjében – a sorozat történetében első vidéki klubként – kupagyőztesek lettek.

„Soproni siker a férfi kosárlabda MNK-ban!

Soproni MAFC – MAFC 85:70. Vezette: Kassai, Szabó II.

SMAFC: Balsay, Záray (5), Orbay (25), Tvordy (27), Balogh (12). Csere: Kisteleki (6), Varga, Bakonyi (6), Bakk (4).

Az első percekben felváltva vezetett a két csapat, de 10:10 után a SMAFC kezébe került a kezdeményezés. Különösen Orbay volt ekkor elemében. A 10. percben már nyolc ponttal elhúzott a vidéki együttes (30:22). A 30. percben a Sopron 68:56-ra vezetett, Orbay mellett Tvordy is rendkívül ponterősnek bizonyult. A hajrában a SMAFC ellenállhatatlan volt. Vastaps kísérte a vidéki együttes nagyszerű győzelmét.” – írta a másnapi Népsort.

A kerek évfordulóról a Krasznai Ferenc Sportcsarnokban, illetve a Hotel Sopronban emlékeztek meg az egykori csapat tagjai, a kosárlabdasport képviselői, valamint a város vezetése.

– Ötven évvel ezelőtt huszonévesen talán fel sem fogtuk, hogy mi sporttörténelmet írtunk, hogy a MAFC elleni győzelemmel egyfajta példaképek lettünk, hisz teljesen amatőrként megmutattuk, hogy mit lehet elérni tanulással, szorgalommal, sportszeretettel – mesélte az egykori csapat tagja, Bakonyi Gábor. – Ma, amikor az egykori siker fél évszázados jubileumát ünnepeljük, természetesen azokra is emlékeznünk kell, akik már nem lehetnek közöttünk, gondolok itt elsősorban legendás edzőnkre, Krasznai Ferencre, Pirkhoffer János szakosztályvezetőre, valamint három játékostársunkra, Balogh Sándorra, Bakk Lászlóra és Varga Sándorra.

Bakonyi Gábor a csapattársak nevében megkoszorúzta a Krasznai Ferenc Sportcsarnokban az egyesület elhunyt sportolóinak és vezetőinek emléktábláját. A csapat tagjait, hozzátartozóit és a sportbarátokat Bácskai Kornél, a megyei szövetség elnöke köszöntötte, majd dr. Simon István idézte fel az 50 évvel ezelőtt történteket.

– Akkor és most is büszkék voltunk, vagyunk rátok, hisz a ti korszakos győzelmetek is hozzájárult ahhoz, hogy ma nemcsak, hogy nemzeti sportvárosként, de egyúttal a kosárlabda fővárosaként is emlegetik Sopront – hangsúlyozta.

Az alpolgármester dr. Farkas Ciprián városi tanácsnokkal együtt névre szóló emlékplaketteket adott át az ötven évvel ezelőtt győzelmet szerző csapat tagjainak.

Kapcsolódó cikkek

Visszavonul a kapitány

Visszavonul a kapitány

2024. 05. 08. | Rázó László

Felhagy a profi kosárlabdázással Fegyverneky Zsófia. A hír még akkor is szíven ütötte a soproni kosárlabda-rajongókat, ha tudták: a közönségkedvenc já...