Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vidékbajnokok jégkorongban

„Alig múlt hatvankét éves, amikor 1985-ben elveszítettük...”

Vidékbajnokok jégkorongban

| Papp Győző | Sport

Száz évvel ezelőtt, 1923. június 8-án született Krasznai Ferenc, Sopron egyik ikonikus sportembere. Legendás életútjának felelevenítésével rá emlékezünk, melyben egyik lánya, Bácskainé Krasznai Mária volt a segítségünkre.

(2.) – A soproni adottságokat figyelembe véve jégkorongban is olyan szép sikereket ért el a csapatával, mint kosárlabdában – mondta Bácskainé Krasznai Mária. – A hatvanas években a Paprét még egybefüggő terület volt, telente felöntötték vízzel, lehetett korcsolyázni és hokizni. A Tómalmon is szoktak edzeni, de ott mindig vékony volt a jég. Mi is kijártunk, megesett, hogy be is szakadt alattunk. Aztán sűrűn használták az SVSE teniszpályáit is, ahol szintén korcsolyapályát létesítettek. A legszebb eredményt Debrecenben érték el a fiúk, megnyerték a vidékbajnokságot. A rendezők azt gondolták, hogy az övék lesz a kupa, de nem így történt: a 80 centi magas, gyönyörű, ezüsttrófeát a soproni srácok hozták haza. Sokáig az SVSE csarnokában volt kiállítva egy eldugott helyen, mígnem az évforduló kapcsán felajánlottuk a Magyar Jégkorong Szövetségnek. Ők azóta is nagy becsben tartják, és előkelő helyet kapott a múzeumban.

Jégkorongozóként 1953-ban a Soproni Lokomotív, 1954-ben a Győri Vasas játékosaként szerepelt az első osztályban. Edzőként az SVSE csapatát a vidékbajnokság megnyeréséhez segítette.

– Szigorú, de igazságos ember volt, otthon anyukámnak hamarabb eljárt a keze, mint neki – folytatta Krasznai Ferenc lánya. – Úgy emlékszem, csak egyszer kaptam ki tőle, amikor kisgyerekként a húgommal együtt rohangálás közben otthon ledöntöttük az asztalra felállított karácsonyfát, és minden dísz összetört. A húgomat anyukám verte el…

Edzői karrierje vége felé ismét visszatért a palánkok alá, akkor az SSE edzője lett.

– Rosszul ment a csapatnak, anyagi gondok is voltak az egyesületnél, de elvállalta a munkát, mert megkérték, hogy a város érdekében tegye meg. Emésztette magát a sikertelenség miatt, magába fojtotta az érzelmeit. Talán ezért is kapott hasnyálmirigyrákot, hiszen nem ivott, nem dohányzott. Az utolsó középiskolás osztálya ballagásán szeretett volna ott lenni, ezért nagybetegen a Jókai utcában sétált fel és alá, hogy legyen ereje az ünnepséget végigcsinálni. Alig múlt hatvankét éves, amikor 1985-ben elveszítettük…

Krasznai Ferenc emlékét őrzi a róla elnevezett kosárlabdatorna, illetve mérkőzés. A SMAFC legjobb kosarasát évente megilleti a Mester-kupa, az egykori sikereinek a színhelye pedig 1999 ősze óta viseli az ő nevét.


(Vége)


Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.