Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
40 éve a Lord énekese
Pohl Mihály (b) és Erős Attila már 40 éve zenél együtt a Lordban. Fotó: Németh Dominik

„Szeretünk zenélni, és megtanultunk örülni a dolgoknak”

40 éve a Lord énekese

| Kóczán Bálint | Sztárok

Jövőre lesz 50 éves a Lord, amelynek frontembere, Pohl Mihály negyven éve tagja a bandának. A soproni énekes szerint a munka gyümölcse, hogy ma is évente 65–70 koncertet adnak, amiért nagyon hálásak.

– Hogy kerültél 40 éve a Lordhoz?

– A mai napig emlékszem a pillanatra. Ősszel volt pont, amikor megkeresett Vida Ferenc alapítótag és Berger István, aki sok mindenben segédkezett a zenekarnak. Már akkor tudták, hogy vidékről nehéz feljutni Budapestre, ezért önálló technikára volt szükség. Aztán bekerültem a csapatba, és ezzel a technikai háttérrel jártuk az országot. Még az Omega is kölcsönkérte.

– Negyven esztendő nem kis idő…

– Rengeteg idő telt el azóta, de túléltük. Voltak változások, nehézségek, de ilyen mindenhol előfordul. Szerintem jó génekkel vagyunk megáldva Erős Attilával.

– A zenekaron belül milyen korszakokra emlékszel vissza?

– Az eleje óriási volt! A nyolcvanas–kilencvenes években hatalmas őrület volt a Lordért. Sportcsarnokokat töltöttünk meg országszerte, mindenhol telt házas bulit csináltunk. Aztán a rockot valahogy el akarták temetni, vagy már túl sok volt belőle. A diszkósokat könnyebb volt meghívni. Páran kiszálltak a bandából, de aztán 2000-ben újra összeálltunk.

– Te kitartottál?

– Igen. Sok-sok levelet kaptam, nehogy abbahagyjam. Csináltam tovább. Sokat köszönhetünk a kluboknak, amelyek akkoriban bizalmat szavaztak az élőzenét játszó csapatoknak.

– Most ismét aranykorát éli a Lord?

– Ha negyven évvel ezelőtt azt mondja bárki, hogy 2021-ben még erről beszélünk, nem gondoltam volna. Nemrég Szilban, egy kis faluban léptünk fel, ahol kétszer annyian voltak, mint a falu lakossága. Elképesztő boldogság. És mindenhol ez van az országban. Nem is tudom megmagyarázni, miért…

– Talán azért, mert emberek maradtatok. Nem szálltatok el…

– Valamit elérni sokkal könnyebb, mint megtartani. Ha jobban belegondolok, szinte egy ötvenéves zenekar sincs ma a világon, amelyik ilyen aktív. Ha nincs pandémia, évente 65–70 koncertünk van. Ez nem a véletlen műve. A munka gyümölcse… Nagyon szeretünk zenélni, és megtanultunk örülni a dolgoknak.

– Nem megerőltető?

– Valójában de. Minden hétvégén 2–3 buli fárasztó. Valaki ezt nem bírja. Iszik, drogozik. Nálunk ilyen nincs. Nem úgy megyünk ki a színpadra, hogy legyünk végre túl rajta.

– Sopron milyen helyen szerepel az életedben?

– Nekem Sopron az első. Hívtak régebben több helyre, például Szombathelyre is, de eszembe se jutott, hogy máshová menjek. 

50 éves lesz a Lord: Jövőre lesz 50 éve, hogy megalakult a Lord zenekar. A banda ebből az alkalomból 2022 nyarán nagyszabású jubileumi koncertre készül.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...