Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A színek pszichológiája

Női sarok – stílus, divat, praktikák

A színek pszichológiája

| Madarász Réka | Sztárok

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az általunk viselt és az otthonunkban lévő színek hatnak a hangulatunkra és viselkedésünkre.

A színek a pszichológiai reakcióinkat is befolyásolják, amit a marketingesek ki is használnak. Érdekes eredmény például, hogy a vásárlók 85 százaléka dönt a termékek színe alapján, és hogy a vásárlásaink 93 százalékában az áru kinézete alapján választunk. Ha belépünk egy üzletbe, tudat alatt mintegy 90 másodperc alatt hozunk ítéletet, és ebben főként a színek játszanak szerepet. Lássuk csak, hogy melyik milyen hatást gyakorol ránk a pszichológusok szerint!

A fehér a semlegesség, az erkölcsösség, a béke, a nyugalom, a tökéletesség színe. Nem csoda, hogy fehér pólóból adnak el a legtöbbet a világon, ráadásul a legtöbb kereskedelemben kapható színárnyalata is a fehérnek van. A tisztaságot jelképezi, ezért hordanak az orvosok fehér köpenyt, és esküsznek hagyományosan fehér ruhában a menyasszonyok. Az emberi szem számára a legkönnyebben észrevehető és megkülönböztethető szín a zöld. Nyugtató hatású, enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit, ezért is festik a kórházak falait zöldre. A piros izgalmas, kalandos, erős, barátságos, dinamikus. A szerelmet és szenvedélyt szimbolizálja. Ösztönző, stimuláló, energetizáló hatása van. Figyelemfelkeltő, gyors cselekvésre ösztönöz, ezért gyakran alkalmazzák leárazásoknál és a reklámokban. A legkedveltebb szín, a kék nyugtató kémiai anyagok termelését indítja el a szervezetünkben, ezért is közkedvelt hálószobában. Mivel megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall, állásinterjúra kifejezetten ajánlott. A leggyakrabban használt szín az irodákban, mivel az emberek állítólag sokkal hatékonyabb munkát végeznek kék szobában. A sárga vidám, jókedvű, szeretetteljes szín. Ösztönzi a kommunikációt, inspirál, és beindítja a kreativitást. Bár optimista színként tartják számon, mégis az emberek jobban elvesztik a türelmüket sárga szobában, és a babák is könnyebben sírni kezdenek.


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...