Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A munkája az élete
A Győr–Moson–Sopron Megye Szolgálatáért Díj Környezetvédelmi–Természetvédelmi Tagozatban elismerést Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke adta át dr. Varga Máriának Fotó: Pluzsik Tamás

A megye szolgálatáért díjat kapott dr. Varga Mária

A munkája az élete

| Munkatársunktól | Tallózó

A múlt csütörtöki közgyűlésen vette át dr. Varga Mária nyugdíjas környezetvédelmi szakmérnök a Győr–Moson–Sopron Megye Szolgálatáért Díjat Környezetvédelmi–Természetvédelmi Tagozatban.

Varga Mária Sopronban született. Az érettségi után nö­­vény­védelmi szaktechnikus ké­­pe­­sí­­­tést, később agrármérnöki dip­­­­lomát szerzett. Me­­ző­gaz­da­ság­­tu­dományi doktori címét nö­­­­vénykórtan szakterületen sze­­­­­­rezte. A megyei növényvédő ál­­lo­máson közel négy évtizedig dolgozott.

A szelídgesztenye-kéregrák kutatásával 1994 óta foglalkozik. Kezdetben munkahelyén kapott megbízást a megye ültetvényei fertőzöttségének felmérésére. A be­­teg fákat számmal jelölték és évről évre 3–4 alkalommal beoltották. A gyógyulás első jeleit a 4. évben tapasztalták. A referenciaterületen kívül Sopronban és környékén mintegy 2000 fát is beoltottak. Szakmai tapasztalatait hazai és nemzetközi konferenciákon is megosztotta.

Hat évig volt Sopron képviselője, most is külsős bizottsá­gi tag­­ja a kulturális és oktatási bi­­zottságnak. Emellett évek óta nö­­vény­védelmi szaktanácsadással foglalkozik. Ma is aktív részese a vá­­ros életének: felügyelő a kiállításokon, részt vesz koszorúzásokon, rendezvényeken, rendszeres hulladékgyűjtést szervez a belvárosban, több civil szervezet vezetője vagy tagja. Fáradhatatlanul dolgozik a hűség városáért.

– Meglepődtem, ami­­kor levélben értesítettek a ki­­tüntetésről – mondta el megkeresésünkre dr. Varga Mária. – Az el­­ső döbbenet után azonban mégis úgy éreztem, megérdemlem, hiszen a méltatásban jelzett kutatás és kezelés volt és ma is ez az életem. Ajándéknak éreztem és érzem napjainkban is a munkámat. A leg­­maradandóbb emlékeim is ehhez a területhez kötnek.

A megye szolgálatáért

A megyei közgyűlés azzal a szándékkal alapította a Győr–Moson–Sopron Megye Szolgálatáért Díjat, hogy a megyénk érdekében kiemelkedően dolgozók sok-sok éven át végzett, elhivatott tevékenységét ezzel a kitüntetéssel is elismerje. A rendelet indoklása szerint a díj környezetvédelmi–természetvédelmi tagozatát azok érdemelhetik ki, akik a természeti környezet védelmében, a környezetvédelmi károk megelőzésében, enyhítésében végeznek kiemelkedő tevékenységet a megyében.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.