Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A betegek szolgálatában
Farkas Andrea (j) ápolási igazgató és Török Ivett az urológiai osztályon – a soproni kórházban stabil a nővércsapat. Fotó: Filep István

Farkas Andrea: A kórházban befogadó, támogató közösséget alakítottunk ki

A betegek szolgálatában

| Huszár Judit | Városi hírek

Már korán reggel járják az osztályokat, átcserélik az ágyneműt, gyógyszert és ételt adnak a betegeknek, bekötik az infúziót, a szakrendelésen segítik az orvost, felírják a receptet – közben pedig igyekeznek mindenkit pár jó szóval megnyugtatni. A kórházi ápolók munkája nagyon sokszínű. Leginkább nem is munkának, hanem hivatásnak nevezhetjük…

Február 19. a magyar ápolók napja – évek óta köszöntik ilyenkor a szakma képviselőit Sopronban is.

– Ezen a napon született 206 évvel ezelőtt Kossuth Zsuzsanna, akit a mai ápolás megteremtőjének tekintünk – mondta lapunknak Farkas Andrea, a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója. – Ilyenkor előtérbe kerülnek az ápolók, igyekszünk megköszönni a munkájukat, illetve népszerűsíteni is ezt a szép hivatást. A Soproni Gyógyközpontban jelenleg nyolcszázhatvan szakdolgozó tevékenykedik, a munkatársak fele ápoló. Ők nemcsak a fekvőbeteg-osztályokon, hanem a szakrendeléseken, a diagnosztikai egységekben is dolgoznak. Szerencsére van egy stabil nővércsapatunk, ugyanakkor nálunk is előfordul pályaelhagyás, az idős kollégák nyugdíjba mennek, az ő pótlásuk folyamatos kihívást jelent.

Magyarországon az 1900-as évek elején kezdődött a nővérképzés, 1965-ben az eddigi egészségügyi szakiskolák mellett létrejöttek az érettségit is adó egészségügyi szakközépiskolák, a ’80-as évek végén indult el a diplomás ápolói főiskolai szak. Sopronban jelenleg az Eötvös-iskolában nappali tagozaton, a Handlerben pedig levelezőn lehet ápolónak tanulni. Az oktatási rendszer felfelé is nyitott.

– A képzés egyébként gyakorlatorientált, a Sopronban tanuló diákok több hetet eltöltenek nálunk – folytatta Farkas Andrea. – A kórházban egy befogadó, támogató közösséget alakítottunk ki, és az új rendszerben a gyakorlati idő alatt munkájukat elismerve a diákok már fizetést is kapnak.

Farkas Andrea, a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója

Mint az ápolási igazgatótól megtudtuk, Sopronban a nővérek többsége is hűséges. A közelmúltban több olyan kollégájukat is köszöntötték, akik arról az osztályról mentek nyugdíjba, ahol 30–40 évvel ezelőtt kezdték a munkát.

– A sikerorientált emberek nehezen viselik, ha nem tudnak segíteni – folytatta Farkas Andrea. – Minden hivatásnak megvannak az árnyoldalai, legnagyobb erőfeszítéseink ellenére is előfordul, hogy elveszítünk betegeket. Ezt nagyon nehéz lelkileg feldolgozni. Fontosnak tartom azt is, hogy mindenkinek megtaláljuk a kórházon belül a megfelelő munkahelyet, szakmaterületet. Hálás és népszerű a szülészet, az újszülött vagy a műtétes osztályok. A rehabilitációs területeken hosszabb időt töltünk együtt a betegekkel, mások az ápolási feladatok, megint más megterhelést jelent a pszichiátria vagy éppen a diagnosztika. Változatos szakmai feladatokat tudunk biztosítani, ajtónk nyitva áll mindazok előtt, akik ezt a szép hivatást választják. A koronavírus-járvány idején sok pozitív visszajelzést kaptunk, de nem szabad megfeledkezni a köszönő szavakról a pandémia után sem, mert az ilyen üzenetek erőt adnak és a megbecsülés érzését keltik. 

Kossuth Zsuzsanna: 1849 áprilisában Kossuth Lajos a húgát, Kossuth Zsuzsannát (1817–1854) nevezte ki a tábori kórházak főápolónőjévé. Szervező munkájának eredményeként három hónap alatt hetvenkét tábori kórházat létesített, és biztosította, hogy adományokból önként jelentkezők végezzék a sebesültek és betegek ápolását, ellátását. A polgári lakosságtól ruhát gyűjtött, amelyből kötszereket készített. Bevezette a betegek mindennapi fürdetését, az ágyak áthúzását – nagy hangsúlyt fektetett a higiéniára.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.