Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A jövő hivatásos segítői
Kiss Flóra nagyon szeret a kisgyerekekkel is foglalkozni, így a szomszéd Rebekára is örömmel vigyáz Fotó: Griechisch Tamás

A jövő hivatásos segítői

| Köves Andrea | Városi hírek

A járványügyi helyzet fokozott feladatokat ró az egészségügyi dolgozókra. Vajon a jövő egészségügyi szakemberei számára milyen üzenettel bír ez az időszak?

Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnáziumban közel ötvenéves az egészségügyi képzés, jelenleg 119-en tanulnak ezen a szakirányon. Az iskolában gyakorlatorientált képzés folyik: a szakmai tudás alapjainak elsajátítása után bölcsődében, szakrendelőkben és kórházi osztályokon szereznek szakmai tapasztalatot a jövő egészségügyi szakemberei. 

A tízedikes Kiss Flóra számára nem is volt kérdés, hogy az általános iskola után egészségügyi szakgimnáziumban tanuljon tovább.

– Már kis korom óta mindig, mindenütt segítettem, ahol lehetett – mesélte Flóra. – Ötödikes lehettem, amikor a kistesóm fejre esett, és kórházba került. Amikor a gyermekosztályon meglátogattam, láttam, hogy milyen szépen, odaadással gondozzák őt a nővérek, és milyen fontos szerepük van a kicsi betegek gyógyulásában. Versenyszerűen karatézom, a hobbim a lovaglás, nagy vágyam, hogy egyszer majd lovas terapeuta legyek.

Flóra azt kapta az Eötvösben, amire vágyott: az elmúlt években számos gyakorlati fogást elsajátított oktatói segítségével. A mostani járványügyi helyzet megerősítette: az egészségügyben van a helye. Példaképként tekint azokra a nővérekre, ápolókra, akik jelen helyzetben napról napra elhivatottan végzik a munkájukat. Várja a nyári négyhetes kórházi gyakorlatát, hogy még inkább belekóstoljon választott hivatásába.

– A jelenlegi helyzet óriási feladatot ró az egészségügyben dolgozókra, felelősségteljes, elhivatott és minőségi szakmai munkát vár el mindenkitől – emelte ki Juronits Jenőné, az intézmény szakmai igazgatóhelyettese. – Tanulóink számára is nehéz ezzel a helyzettel megbirkózni, hiszen a 11–12. osztályosoknak digitális munkarendben kell teljesíteni a gyakorlati órákat, míg a szakképzésben tanuló diákjaink közül többen már országszerte a kórházakban dolgoznak, van, aki a „frontvonalban”, a COVID-19 vírussal fertőzött betegeket ellátó osztályon. Az elmúlt évtizedekben végzett diákjaink közül is sokan dolgoznak ma az egészségügy területén, akikre rendkívül büszkék vagyunk. Iskolánk szellemisége és múltunk hagyatéka arra ösztönöz bennünket, hogy diákjaink megszeressék és válasszák ezt a nehéz, embert próbáló hivatást. 

Kapcsolódó cikkek