Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A klasszicista költő utcája
A Hunyadi János utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca között húzódik a Berzsenyi Dániel utca.

Sopronban járunk: A közterület 1927 óta viseli Berzsenyi Dániel nevét

A klasszicista költő utcája

| Munkatársunktól | Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A városias beépítésű Alsólövérek városrészben, a Hunyadi János utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca között húzódik a Berzsenyi Dániel utca. Korábban itt volt a Meyne-féle faiskola. 1927-ben kapta a nevét, több utcát neveztek el ekkor híres költőinkről a környéken. Ugyan indultak kezdeményezések az épített környezet helyi védelmében, de a rendelettervezet elkészülte alatt sok védelemre javasolt épület elpusztult. Ilyen volt a Berzsenyi Dániel utca 5. szám alatti ház. Abban is különbözik a környező utcáktól, hogy szellősebben épült be szabadon álló házakkal. Az 1969-es légi felvétel alapján a 7. számú társasház helyén is csak üres telkek álltak a Doborjáni utcával közös sarkon. Az egykori Líceumi Diákotthon, röviden „LiDo” kétemeletes épületének tőszomszédságában saját lelátós sportpályája és kertje volt, mely az utca északi oldalán húzódott, így az beépítetlen maradt. A sportpályát használták az egyetemisták is (SMAFC), majd később a Fáklya labdarúgócsapat játszotta itt a mérkőzéseit. Az 1944. december 6-i bombázás során a diákotthon súlyosan megsérült. 1956-tól a Hunyadi János Általános Iskola kezdett működni az újjáépített épületben. Az evangélikus egyház 1996-tól ismét az intézményt fenntartója. Az iskola mögött a Bajcsy-Zsilinszky utcából megközelíthető épület ma a Soproni Tankerületi Központ, kertje szintén határos a Berzsenyi Dániel utcával. Az utca végén található a hajdani Magyar Királyi Honvédfőreáliskola, mely 1898-ban nyitott meg. A főreál 1922 februárjáig működött eredeti helyén, majd átköltözött az egykori Károly-laktanya épületeibe (elpusztult, ma a József Attila-lakótelep területe), a Selmecbányáról Sopronba telepített főiskola pedig a honvédfőreál épületeit vette birtokba.

Az utca történetét Török Balázs, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Berzsenyi Dániel (1776–1836) Vas vármegyében született költő. Apja konzervatív, egyszerű életet élő nemes volt, aki szerette a klasszikus műveltséget. Evangélikus család lévén Berzsenyi a soproni líceumba került, ahol átlag feletti képességei ellenére inkább tűnt ki rossz magatartásával, mint szorgalmával. Az író–püspök Kis János fedezte fel és küldte el műveit Kazinczynak. Költészete a hazaszeretet kérdésével is foglalkozott.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.