Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Lövérekre hangolva
– Alapvető volt, hogy a környezethez, a természethez, a nyugat-magyarországi, alpokaljai tájhoz alkalmazkodjunk – mondta az új Lőver uszodáról Tompos Csaba tervező. Fotó: Filep István

„A klasszikus befelé forduló helyett nyitott épületet terveztünk”

A Lövérekre hangolva

| Munkatársunktól | Városi hírek

Amennyivel szebb a környezete, annyival lesz szebb maga az épület is – e gondolat mentén kezdte el a Lőver uszoda tervezését Tompos Csaba 2015-ben. Munkáját nemrégiben nemzetközi építészeti fődíjjal jutalmazták.

Amikor az egykori Csik Ferenc uszoda rekonstrukciója mellett döntött Sopron, a régi felújítása helyett egy, a nevében is új, modern uszoda megépítése kezdődött el. Ahogy azt korábban lapunkban is megírtuk (Fődíj az uszoda tervezőjének, Soproni Téma, 2023. május 31.), a Lőver uszoda tervezésénél alapvető volt, hogy a későbbi épület illeszkedjen a Lövérek környezetébe, és a lehető legtöbb zöldfelület maradjon meg a mellette lévő strand számára.

– Azt tudom garantálni, hogy amennyivel szebb a környezete, annyival lesz szebb maga az épület is – mesélte a kezdetekről Tompos Csaba, a Középülettervező (Közti) Zrt. építészmérnöke. – Alapvető volt, hogy a környezethez, a természethez, a nyugat-magyarországi, alpokaljai tájhoz alkalmazkodjunk. Ha az uszodaépületekre jellemző, tömör, bezárkózó, tömbszerű létesítményt építettünk volna, akkor a méretéből adódóan egy kaszárnyára hasonlított volna. Helyette egy nyitott rendszerű, átlátható uszodát terveztünk, melybe a táj az üvegfelületeken át szinte belefolyik. Feszegettük a külső és belső határokat: a belső, uszodai részbe próbáltuk minél jobban beengedni a külső, strandon lévőt és fordítva.

A lejtős terepet kihasználva az épület egy részét a terepszint alatt lehetett elhelyezni. Az létesítmény ragasztott fatartós szerkezete emlékeztet az 1970-es években épült, lebontott fedett uszodára, valamint a Soproni Egyetem faipari oktatási tevékenységére is. – Nem az uszoda volt az első soproni munkám, hiszen éveket töltöttem az egyetem Természetes Erőforrások Kutatóközpontjának tervezésével és művezetésével – folytatta Tompos Csaba. – Voltak már itteni tapasztalataim, helyi élményeim. Sopron a legnyugatibb megyei jogú város, és ez mind az építészetében, mind a táj karakterében megmutatkozik.

A Lőver uszoda tervezését a Tompos Csaba által vezetett csapat 2015-ben kezdte meg. A helyszín többszöri megtekintését, értelmezését követően a terv 3. vátozata valósult meg. Az épületet 2021 nyarán adták át, 2023-ban pedig a BigSEE Architecture (a SEE angolul Délkelet-Európára utal – a szerk.) nemzetközi fődíját nyerte el tervezéséért a Közti Építésziroda rekreáció- és sportkategóriában.

BigSEE építészeti elismerést kapott még 2023-ban a Múzeumnegyed és a Szent Anna Óvoda–Bölcsőde tervezéséért a soproni Archi.Doc Építésziroda Kft., valamint az Árpád utcai parkolóház tervezéséért a Közti Zrt.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.