Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A madárvédelem élteti a tagokat
A madártani egyesület családi programokat is szervez természetbarátoknak.

Kultúra, sport, egészség – Civil szervezetek Sopronért

A madárvédelem élteti a tagokat

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

A madarak védelme, a természetvédelmi szemléletformálás – ezek a legfőbb céljai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Soproni Csoportjának.

1974-ben, az országos egyesület megalakulásával egy időben a soproni egyetemen is szerveződött egy ornitológus társaság, majd ebből a madarász körből jött létre az MME Soproni Csoportja.

– Csoportunkat nemcsak szakemberek alkotják, a többség egyszerűen csak fontosnak tartja a madarak, a természet védelmét, szívesen tölti idejét olyan eseményeken, ahol a madarak kerülnek a középpontba – mesélte Pellinger Attila elnök. – Érdekes számunkra az év madarának választott zöld küllő, amely egy harkályféle, ehhez kapcsolódnak országos szinten természetvédelmi akciók, amelyekből mi is kivesszük a részünket. Fontosnak tartjuk, hogy a lakosság is minden évben közelebbről is megismerhesse az adott év madarát.

A csoport szeretne minél több hasznos információt megosztani az érdeklődőkkel, ezért egy közösségi oldalt is működtet, ahol az aktuális eseményeit is bemutatja, emellett olyan érdekességek is helyet kapnak a hírfolyamban, hogy melyik madár fészkel éppen, milyen érdekes megfigyelések folynak, felhívja a figyelmet a daruvonulásra és egyéb látványos jelenségekre. Hosszú ideje működik együtt a TIT-tel, rendszeresen szervez természet- és madárvédelmi előadás-sorozatot. A Soproni Egyetem hallgatói közül minden évben csatlakoznak a csoporthoz, így a tagság folyamatosan frissül, az állandó taglétszám 200 fő körüli.


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.