Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A remény éve

Jegyzet

A remény éve

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Mint minden évben, ilyenkor januárban még tele vagyunk hittel és reménnyel, hogy ez az évünk jobb lesz, mint az előző volt.

Még a bőrünkön érezzük a múlt év minden kínját és gyötrelmét, zsigereinkben még ott van a magas infláció, amelyet azonban következetes gazdaságpolitikai lépésekkel letört a kormány, mindenfajta kétkedés ellenére, megteremtve az ez évi növekedés feltételeit. Persze ez utóbbihoz sok minden más is kellett, de az infláció érintette a legérzékenyebben a családokat és a nyugdíjasokat. Szóval reménykedünk – és nem is alaptalanul – hogy 2024 más lesz, de azért nem nyugodhatunk meg teljesen, hiszen még mindig tart az orosz–ukrán háború, és Izrael is harcban áll a Hamász terrorszervezettel. A következmények a mi életünkre is hatással vannak nap mint nap, és még sorolhatnám, hogy mi mindennel kell megküzdenünk a migrációtól a brüsszeli zsarolásokig. Mindezek ellenére joggal lehetünk optimisták. Mert ugyan nem arról van szó, hogy nálunk minden rendben, tudjuk, messze még a tejjel-mézzel folyó Kánaán, de a kormány, és teszem hozzá, a városvezetés teszi a dolgát, a tények szerint eredményesen.

Az idei év különleges, hiszen két választáson (de egy napon, június 9-én) is kifejezhetjük véleményünket és akaratunkat. Belpolitikai szempontból az önkormányzati választások a jelentősebbek, hiszen ekkor dől el, hogy a nagyobb településeken melyik pártszövetség vagy párt jelöltjei kapnak bizalmat. A kisebb falvakban jellemzően a függetlenek aratnak, legalábbis így volt ez az elmúlt választásokon. Azt még nem lehet tudni (legalábbis nem nyilvános), hogy Sopronban kik lesznek a Fidesz–KDNP kihívói (és azt sem, hogy várost vezető pártszövetség kiket jelöl), mindenesetre az első csatát az ellenzéki pártok egymással vívják meg (ha csak nem külön-külön indulnak), legyen szó önkormányzati képviselői jelöltségről vagy arról, hogy ki(k) indul(nak) a polgármesteri székért. Nem nehéz megjósolni, hogy a sokszor egymással is marakodó, egymást is csipkedő ellenzéknek kevés esélye van, hogy megszerezze a város vezetését, de a végső szót természetesen a választók mondják ki.

Nagy a tét az uniós választásokon is, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a jelenlegi fősodor megroppan, a jobboldal pedig megerősödik, vagy marad minden a régiben, és akkor újabb nehéz évek várnak ránk. Az mindenesetre biztató, hogy a mostani körülmények között is megnyíltak a pénzcsapok, de még sokat kell küzdeni azért, hogy az összes nekünk járó forrás eljusson hozzánk. De ez csak az egyik vetülete az uniós választásoknak, mert számos olyan kérdés vár megoldásra, mint például a migráció, a genderkérdés vagy a rezsicsökkentés eltörlésének brüsszeli óhaja.

Szóval izgalmas tavasz elé nézünk abban a reményben, hogy újra növekedési pályára lép az ország, és folytatódik Sopron valóban páratlan fejlődése, tovább javulnak életkörülményeink.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...