Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A többség egysége

Jegyzet

A többség egysége

| Horváth Ferenc | Városi hírek

A háztartások nagy része már megkapta a legújabb nemzeti konzultáció kérdéssorát, hogy ismételten elmondhassuk véleményünket számos – esetünkben most 11 – fontos kérdésről.

Tudom, vannak, akik vitatják ezt az eljárást, pedig ha belegondolunk, nincs ennél egyszerűbb és jobb módszer, hogy megtudakolják véleményünket a sorsunkat meghatározó kérdésekről. A kormány persze megtehetné, hogy a választói felhatalmazás birtokában, a mi véleményünk nélkül hozza meg döntéseit. Sok kérdésben természetesen nincs lehetőség konzultációt kezdeményezni, de az Orbán Viktor vezette kabinet különösen ügyel arra, hogy a valóban fontos ügyekben két választás között is kikérje az emberek véleményét. Két okból is teszi ezt. Egyrészt, mert valóban érdekli az emberek véleménye, másrészt pedig plusz felhatalmazást kap, mondjuk, a brüsszeli tárgyalásokhoz. Mert teljesen más a súlya, ha egy-egy kérdésről pontosan tudja, hogy miképp gondolkodnak a választók. Márpedig ez a legfontosabb. Egy magát felelősnek tartó kormány nem hagyhatja körön kívül a választói akaratot. Ezt hívják demokráciának.

Amikor az unióban egyesek arról elmélkednek, hogy Magyarországon nincs demokrácia, akkor érdemes lenne azon is elgondolkodniuk, hogy az ő országukban miért nem kérdezik meg az embereket fontos kérdésekről. Miért csak az ő álláspontjuk lehet a jó álláspont, és a véleményüket miért akarják rákényszeríteni saját népükre és más, szuverén országokra?

Sajnos, Brüsszel most is (nem először és gyanítom, nem is utoljára) szeretné ránk kényszeríteni akaratát, olyan fontos, a nemzet jelene és jövője szempontjából sorsdöntő kérdésekben, amelyeket ha elfogadunk, akkor beletörődünk önállóságunk elvesztésébe. Ebből pedig már elegünk van, szuveneritásunk védelme felülír minden mást. Mert ha elveszítjük önállóságunkat, akkor elvesztünk mindent. S attól a pillanattól kezdve jelentéktelen játékszerré válunk az unió, de más országok kezében is.

Nos, hát, akkor mit is lehet tenni? Meg kell teremteni a nemzeti egységet vagy legalábbis a többség egységét, s minden lehetséges eszközzel tiltakozni kell a minket sújtó brüsszeli direktívák ellen. Ennek az egyik kiváló eszköze a nemzeti konzultáció. A mostani is, hiszen Brüsszel magukat mindenhatónak hívő urai szeretnének beleszólni gazdasági kérdésekbe (olyanokba is, amelyekhez nincs semmi közük), a rezsicsökkentésbe, az ország migránspolitikájába. Továbbra is támogatják az ukrajnai háborút (pénzzel és fegyverrel) vagy – ha áttételesen is – a Hamasz terrorszervezetet. Ukrajna ügyében odáig mentek, hogy már az unióba is felvennék, annak dacára, hogy Kárpátalján hogyan bánnak a magyarokkal. Nem tetszik nekik a gyermekvédelmi törvény sem, és még sorolhatnám. Mindezek megkoronázása, hogy külföldről pénzzel támogatják a választásokat a kormány megbuktatása érdekében, hogy aztán úgy manipulálják a hatalom új birtokosait, ahogy nekik tetszik. Erről (hogy ez megengedhető-e), s más kérésekről szól a konzultáció. A mi érdekünk, hogy elmondjuk véleményünket.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...