Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Akció, akció, akció…

Árfigyelő rendszer: Szombattól elérhető

Akció, akció, akció…

| Munkatársunktól | Városi hírek

Az első hetek tapasztalatai alapján jól működnek a kötelező akciók, július elsejétől pedig elindul az online árfigyelő rendszer is. Az a kormány célja, hogy az intézkedésekkel mérsékelje a megnövekedett élelmiszerárakat, így segítve a családokat.

Június elsejétől minden héten más élelmiszerek akciósak a nagyáruházakban, a kereskedelmi üzletláncoknak pedig július elsejétől kötelező lesz az online adatbázisban nyilatkozni az árakról – az intézkedésekről és azok céljairól korábban már lapunkban is beszámoltunk (Akciós élelmiszerek, Soproni Téma, 2023. május 24.).

A kötelező akciókat olyan élelmiszer-kereskedelmi láncoknál vezették be, amelyek nettó árbevétele 2021-ben meghaladta az egymilliárd forintot.

– Hallottam már ezekről az akciókról, de bevallom őszintén, a boltban nem figyeltem, hogy éppen melyek az érintett termékek – mondta lapunknak Szinay Zsolt. – Általában ugyanazokat az élelmiszereket vásárolom. A nagy drágulással én is szembesültem, az elmúlt hetekben mintha ez mérséklődött volna, a tejtermékek ára pedig csökkent is.

Szinay Zsolt hallott már a kötelező akciókról. Lakatosné Klára nagyon várja, hogy elinduljon az online adatbázis, szerinte így könnyebb lesz figyelni az aktuális árakat. Fotók: Filep István

– Én is hallottam a kötelező akciókról, de a boltban nem láttam olyan tájékoztatót, amelyen összegyűjtve bemutatták volna azokat – folytatta Lakatosné Klára. – Az online adatbázisnak viszont nagyon örülök. Eddig mindig magam néztem végig az oldalakat, és hasonlítottam össze az árakat, most ez sokkal egyszerűbb lesz. Több boltba járok, igyekszem mindent ott megvenni, ahol a legkedvezőbb az ára.

Mint ismert, a kötelező akciók lényege, hogy az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába sorolják, ilyen például a baromfihús, a sajt vagy a kenyér, a péksütemény, a zöldség, a gyümölcs és a felvágott. Az érintett boltoknak valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább tíz százalékkal olcsóbban kínálni.

A fogyasztóvédelem és gazdasági versenyhivatal közös online árfigyelő rendszere szombaton lép életbe. Célja, hogy fokozza a versenyt, ugyanis a fogyasztók össze tudják majd hasonlítani az árakat. Ez az intézkedés a legnagyobb kereskedelmi üzletláncokra vonatkozik, amelyek nettó árbevétele meghaladja az évi 100 milliárd forintot. Az online adatbázis kezdetben több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát tartalmazza. Az adatokat a kereskedő napi szinten köteles feltölteni elektronikusan. A rendszerhez azok is csatlakozhatnak önkéntesen, akikre az előírt adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik. 

Jó hír a Szép-kártya-tulajdonosoknak: A kormány döntése értelmében idén augusztus 1. és december 31. között a munkáltatók a jelenlegi kereten felül egyszeri, legfeljebb kétszázezer forintos összeget utalhatnak a Szép-kártyára, amely béren kívüli juttatásnak minősül. Az intézkedésnek köszönhetően 2023-ban 650 ezer forintra emelkedik a rendkívül kedvező adó- és járulékfizetés mellett adható munkavállalói elismerés keretösszege. Arról is döntött a kormány, hogy átmenetileg (szintén augusztus 1. és december 31. között) a Szép-kártyákon rendelkezésre álló összegeket hideg élelmiszerek vásárlására is felhasználhatják a tulajdonosok.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.