Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az egykori zeneszerző utcája
A Rauch András utca a Ravazd utca és az elkerülőút között található. Fotók: Filep István

Sopronban járunk: A Rauch András utca környékén több borkimérés működik

Az egykori zeneszerző utcája

| Munkatársunktól | Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Rauch András utca a Spital–Hutbiegel–Anger közti területen, a Grübeläcker megnevezésű dűlőrészen helyezkedik el. Ez a mai Ravazd utca – az elkerülőút és a téglagyárak által határolt terület. Itt korábban szántóföldek, szőlők és kertek voltak, majd a 19. század végén – 20. század elején fellendült építkezések biztosítására téglagyárak létesültek a környéken. Először a Balfi utca elkerülőúthoz közelebbi részén és a mai evangélikus temető környékén jelentek meg a lakóépületek. Egy 1985-ös városrendezési tervben már szó esett a Lehár Ferenc utca környékének, illetve a Balfi utca és a téglagyár közötti terület további részének beépítéséről.

A mai Rauch András utcában és közvetlen környékén még az 1990-es évek első felében is szőlőket és kiskerteket láthattunk. Az Úttörő utca – Ravazd utca tengely folytatását az 1990-es évek középső harmadától kezdték beépíteni társas- és családi házakkal. Ekkor készült el a 84-es főút új elkerülő szakasza is, amelynek a Szent Mihály utca – Bécsi út közötti része Storno Ferenc nevét viseli. Az utca és környéke a főút közelsége ellenére nyugodt, kulturált életteret biztosít az ott lakók számára. A környéken több hangulatos étterem és borozó működik: a Rauch András utca sarkán a Katlan étterem és borozó, nem messze pedig a János pince családi kisvendéglő. A Balfi út végén van a Vincellér Ház vendéglő és borozó. A környező utcákban több termelői borkimérés található, és nincs messze a régi poncichternegyed (Wieden, Szent Mihály utca) sem.

A Rauch András utca történetét ifjabb Nemes András, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Rauch András 1592-ben született a mai Ausztria területén lévő Pottendorfban. Korábban az alsó-ausztriai evangélikus rendek zeneszerzője és orgonistája volt. 1628 első felében telepedett le Sopronban, ahol befogadó környezetre lelt. 1629-től a Szent Mihály-templom orgonistája, majd a soproni Tudós Társaság tagja lett. Munkássága idejét tekintjük a soproni evangélikus zene virágkorának. Jelentős zeneművek szerzője, többek között a Lackner Kristóf temetésére komponált siratóéneknek. 1656-ban hunyt el Sopronban. Emléktáblája – amelyet Sz. Egyed Emma készített 1979-ban a városszépítő egyesület támogatásával – a Központi Bányászati Múzeum épületén látható.


Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.