Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Lakatos Ferenc ezekben a napokban is szúcsapdákat állít

Az erdő éltető ereje

| Köves Andrea | Városi hírek

Az erdők világnapja alkalmából az agrárminiszter a Pro Silva Hungariae-díjat adományozta dr. Lakatos Ferenc egyetemi tanárnak, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara intézetigazgatójának a hazai erdészeti felsőoktatás és kutatás terén elért eredményeiért, publikációs tevékenységéért.

A magas rangú elismerést a járványhelyzet miatt egyelőre nem vehette át a kitüntetett professzor. Mint mesélte: valóban speciális a helyzet, hiszen az elmúlt évtizedekben ilyen jellegű díjátadó halasztására nem volt példa, ám az elismerés így is örömmel tölti el.

– A kitüntetés mutatja, hogy a szakma figyel arra az oktató- és kutatótevékenységre, amit végzek, ám a legfontosabb, hogy ugyan a díjat egy-egy személynek adományozza, de valójában egy közösség munkáját ismeri el, illetve e mögött ott van az engem támogató családom is – emelte ki dr. Lakatos Ferenc.

A kitüntetett fő kutatási területe az erdészeti rovartan, amely speciális szakirány, hiszen hazánkban csupán néhányan foglalkoznak ezzel. Dr. Lakatos Ferenc egykor az Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karának a hallgatójaként figyelt fel erre a területre, a diplomamunkája is az erdei rovarokkal volt kapcsolatos, akkoriban a tölgyön előforduló lombfogyasztókat kutatta. Majd hamarosan témát váltott, hiszen akkoriban kezdődött a soproni hegyvidék erdeiben a szúkárosítás. Hiába telt el azóta 30 esztendő, ez a terület mind a mai napig fontos számára. Ezekben a napokban is szúcsapdákat állít az erdőben kollégáival, hiszen az erdészeti tevékenység jelenleg is folytatható.

– Minél tovább kutat az ember a rovarokkal kapcsolatban, annál inkább rájön: milyen keveset tud róluk, ez pedig inspiráló számomra – mutatott rá a professzor. – Az elmúlt évtizedek eredményei közé sorolható, hogy ma már az erdész szakma is ismeri és megfelelően kezeli ezeket a rovarokat, illetve több eredményünk a határon is átnyúlik, amely nemzetközi együttműködéseket eredményez.

Dr. Lakatos Ferenc számára nem csupán a kutatási területet nyújtja az erdő, hanem sokkal többet jelent az életében. Lenyűgözi a természeti környezet sokszínűsége, ami mindig újabb és újabb élményt nyújt a látogatója számára. A kutatási tevékenység egyik állomása a terepi munka, azt követi a mikroszkópos megfigyelés, majd a következő fázisként a publikációk elkészítése. A különböző munkafolyamatok közötti egyensúly megtalálására törekszik a kutató. Mindezt kiegészíti az oktatás, amely szintén főszerepet játszik az életében. Hisz abban, hogy az egyetemi tanárok fontos feladata, hogy minden esetben a legfrissebb tudás átadására törekedjenek. 


Kapcsolódó cikkek