Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az idők végtelen mezején

Jegyzet

Az idők végtelen mezején

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Mondják, ahogy idősödik az ember, úgy futnak egyre gyorsabban az évek. Szinte észre sem vesszük, és máris az egyik évszakból a másikba fordulunk.

 Ehhez az érzéshez lehet, hozzájárul az is, hogy egyre finomabb az átmenet az őszből a télbe, aztán a tavaszba s a nyárba. Mindez akkor jutott az eszembe, amikor ki tudja, hányadszor autóztam az M85-ösön, felidézve a korábbi, majdnem mindig kritikus csornai átkeléseket vagy az enesei zebrát, ahol fájdalom, sok-sok baleset volt. Mikor is kezdődött a Csorna–Sopron közötti szakasz építése? Hány ősz és tavasz váltotta egymást? Talán 2017-ben tették le az alapkövet… Persze ma már mindegy, a lényeg, hogy a nehezén már régen túl vagyunk, s az autóút az év végére eléri az országhatárt.

Nem tudom, hogy felmértük-e már az igazi jelentőségét, értjük-e, hogy mit is jelent nekünk, soproniaknak, azon túl, hogy gyorsabban érünk Győrbe és az M1-es autópályára. Mit jelent(het) a város jövője szempontjából, milyen szerepet játszhat a gazdaság fejlesztésében? Ma még nem tudjuk, csak azt, hogy az első csíra már megjelent, működik az inkubátorház, az ipari park pedig várja a befektetőket. Ne legyenek kétségeink, az első fecskéket követik majd a többiek, igazolva a városvezetés hosszú távú gazdaságfejlesztési stratégiáját!

Az M85-ös csak az egyik, de szerintem (is) a legfontosabb fejlesztés volt a város életében. Megépítésével Sopron a Trianon előtti időkhöz csatlakozik vissza, kitörve abból a zsákból és mesterséges karanténből, amelybe a határok önkéntes átszabása és az előző rendszer zárta. Alig valamivel több mint száz év telt el. Nekünk átkozottul hosszú idő, de a történelmi időmérték szerint csak egy pillanat. A mi életünkben ilyen pillanatok az egymásra toluló hetek, hónapok, évek, s így utólag nem könnyű számba venni, hogy mikor, mi történt velünk a magánéletünkben vagy éppen a város fejlesztése érdekében. Aki „összeadásra” adja a fejét, annak bizony résen kell lennie, mert ellenőrizhetően annyi kisebb-nagyobb és a mi léptékünkhöz képest gigaberuházás valósult meg, amennyi korábban száz év alatt sem. Ennek elismerésére nem kell mást tenni, csak felidézni a történéseket.

Persze értem én, hogy még bőven akad tennivaló, de a városvezetés következetes.

A tények igazolják ezt.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...