Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egy élet köszönete

Jegyzet

Egy élet köszönete

| Horváth Ferenc | Városi hírek

A magyar népesség ötöde nyugdíjas, legalábbis a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) adatai szerint. Az öregségi nyugdíjra jogosultak száma 1.996.928, az összes járadékos pedig 2.465.503.

Az adatok persze hétről hétre, hónapról hónapra változnak, ezért inkább az arányok (az összlakossághoz viszonyítva) számítanak. Ezek pedig azt mutatják, hogy a magyar társadalom öregszik. Ebből számos következtetést lehet és kell is levonni. Egyik ilyen a családpolitika. Nem véletlen, hogy a polgári kormány kiemelt feladatának tekinti a születések számának folytonos növelését, megteremtve és újra meg újra bővítve a családok támogatásának anyagi lehetőségeit és erkölcsi megbecsülését.

A családpolitika részének tekinthetjük a nyugdíjasokról való gondoskodást is, bár egymástól élesen eltérő rendszerekről beszélhetünk, de közös bennük, hogy mindkét társadalmi csoport kiemelt figyelmet kap az ország lehetőségeihez mérten. Októberben 4.705.000 volt a munkavállalók száma, ami önmagában kiemelkedő teljesítmény. Rájuk hárul a nyugdíjkassza feltöltése, tőlük (is) függ, hogy időben megérkezik-e a járandóság. És még mielőtt valaki félreértené: szó sincs arról, hogy ez valamiféle „adomány” lenne. Már csak azért sem, mert a mai nyugdíjasok az előttük lévő generációk nyugdíját biztosították. Az pedig a mindenkori kormány dolga (felelőssége és lehetősége), hogy garantálja a nyugdíjak értékállóságát. Ahogy ezt történt az elmúlt évtizedben, és történik napjainkban is.

A novemberi (inflációs) kiegészítés és a nyugdíjprémium után januárban újabb emelés várható, és februárban érkezik a 13. havi nyugdíj is. Az infláció legjobban az időseket sújtja, hiszen közülük csak keveseknek adódik lehetősége, hogy munkát vállaljon, s pótolja a hiányzó összeget. Ezért fontos az állandó korrekció és a plusz egy havi nyugdíj is.

Emlékszem, édesanyám egy kockás füzetben vezette a havi kiadásait, hogy még véletlenül se költsön többet, mint a nyugdíja. Beosztással élt, de valami csoda folytán mindig jutott valami a névnapokra, a születésnapokra és ajándékokra a karácsonyfa alá. És nemcsak ő volt „csodatévő”, generációjából sokan, nagyon sokan voltak, akiket megtanított az élet spórolni.

Tény, napjainkban is fontos, hogy a nyugdíjasok beosztással éljenek, hogy a családok – ha úgy adódik – összefogjanak a szülőkért, a nagyszülőkért. Persze, fontos a pénz, de legalább annyira elengedhetetlen, hogy érezzék, nincsenek egyedül, hogy fiaik és lányaik vagy unokáik mosolya, hálás pillantása egy élet köszönete. 

Kapcsolódó cikkek