Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Előzzük meg a halálos kórt!
– Magyarországon a leggyakrabban a tüdődaganat okoz tragédiát – mondta dr. Padányi ­Gergő, a Soproni Gyógyközpont onkológiai szakrendelésének adjunktusa. Fotó: Filep István

A Soproni Gyógyközpontban a közelmúltban bővült az onkológiai szakrendelés

Előzzük meg a halálos kórt!

| Huszár Judit | Városi hírek

A statisztikai adatok szerint minden negyedik ember haláláért daganatos megbetegedés felel. Ha viszont időben felismerik a kórt, akkor jelentősen nő a gyógyulás esélye. Ennél még fontosabb, hogy a megfelelő életmóddal a kialakulás is megelőzhető...

Április 10. a nemzetközi rákellenes nap – a Magyar Rákellenes Liga ilyenkor a daganatos betegségekre, azok megelőzésére, korai felismerésére hívja fel a figyelmet. Hogy pontosan mi a daganat? A szervezet sejtjeinek visszafordíthatatlan, korlátlan burjánzásával létrejövő szövetszaporulat – ez lehet rossz- vagy jóindulatú. A statisztikai adatok szerint a fejlett országokban a vezető halálok a keringési megbetegedés (31 százalék), a második helyen viszont a daganatok állnak (25 százalék).

– Magyarországon a leggyakrabban a tüdődaganat okoz tragédiát, ez mindkét nemet érinti – kezdte dr. Padányi Gergő, a Soproni Gyógyközpont onkológiai szakrendelésének adjunktusa. – A második halálok a vastagbélrák, a harmadik pedig az emlő. Nagyon fontos megemlíteni, hogy az emésztőrendszeri daganatok száma meredeken emelkedik és egyre fiatalabbakat is érint. A fej-nyak lokalizációjú daganatok is nagy problémát jelentenek, de ki kell emelnem a prosztata- és a méhnyakrákot is.

A legfontosabb a megelőzés: a rendszeres testmozgás, az egészséges étkezés mindenkinek ajánlott. A mozgásszegény életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlsúly, a zsír- és állati fehérjében gazdag étrend pedig növeli az előfordulás esélyét. E mellett az életkor, valamint a családi halmozódás is ronthat a kilátásokon.

– A szűrővizsgálat már a másodlagos prevenció – folytatta dr. Padányi Gergő. – A szűrés a tünetmentes, de valamilyen kockázati tényező (életkor, életmód) alapján veszélyeztetett (de akár panasz- és tünetmentes, magát egészségesnek érző) ember vizsgálatára szolgál. Lényeges, hogy ezekre ne akkor menjenek el, ha már valamilyen tünetük van! Az ugyanis a cél, hogy a rákmegelőző állapotokat korai, gyógyítható megjelenésükben felismerjük. A HPV ellen (amelynek bizonyos típusa a méhnyakrákért felel, más szájüregi daganatokat okozhat) például létezik védőoltás is, amelyet a hetedikes fiúk és lányok kaphatnak, ez primer prevenciónak számít, és szintén nagyon fontos.

A Soproni Gyógyközpontban az elmúlt időszakban bővült az onkológiai szakrendelés, hétfőtől csütörtökig minden nap ellátják itt a betegeket.

– Az aktív kezeléseket (kemo-, sugárterápia és az újszerű gyógyszeres kezelések) a soproni térség betegei a szombathelyi kórházban kapják, viszont az időszakos ellátásokat, szövődménykezelést, valamint a daganaton átesettek teljes körű, magas színvonalú gondozását, a szabályozás által lehetővé tett gyógyszeres terápiát a soproni szakrendelésen végezzük – tette hozzá dr. Padányi Gergő. – A diagnosztika teljes köre rendelkezésünkre áll: fejlett laboratórium, röntgen, MR-, illetve CT-berendezések. Ez azért fontos, mert így nem kell minden egyes vizsgálat vagy probléma esetén Szombathelyre utazni. Onkológiai bizottsági döntés alapján a pácienst PET-CT vizsgálatra tudjuk küldeni, illetve a társszakmákkal rugalmas együttműködés alapján a diagnosztikus vizsgálatok széles spektrumához tudjuk a pácienseket juttatni. A háziorvosok is küldenek hozzánk olyanokat, akikről a panaszaik alapján valószínűsíthető, hogy daganattal küzdenek. Esetükben a diagnosztizálás a feladatunk.

A szűrőprogramról: A Soproni Gyógyközpont helyszínként folyamatosan segíti a népegészségügyi szűrőprogramokat. Vastagbélrákszűrésre az 50–70 évesek kétévente kapnak meghívót. A szűrés „kétlépcsős”: először a székletben lévő vér vizsgálata történik, amennyiben ez pozitív, vastagbéltükrözéses (kolonoszkópos) vizsgálat következik. Emlőrákszűrésre a 45–65 év közötti nők 2 évente kapnak behívót. Méhnyakrákszűrésre pedig a 25–65 év közötti nőket 3 évente hívják. A szűrések nem csak szervezettek, hanem alkalomszerűek is lehetnek, melyeket a szakemberek vagy maguk a páciensek kezdeményezhetnek. 


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.