Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Eseménydús nyarunk volt…
Egészségpikniket tartottak az anyatejes táplálás világnapja alkalmából Sopronban. Fotó: Etzl Edgár

Eseménydús nyarunk volt…

| Munkatársunktól | Városi hírek

Ismét kormányülés Sopronban, már járható az Újteleki utca, dolgoznak a Hűségpark kialakításán, népszerű volt a nyári napközi, és 10. jubileumát ünnepelte a felújított Rejpál-ház – csak pár esemény az elmúlt hetekből. Lapunkban ezúttal is összefoglaljuk, melyek voltak a nyár legfontosabb eseményei.

Okoszebrák Sopronban

– Városunk sikeresen pályázott két okoszebra kialakítására, melyek a Csengery utca és az Arany János utca kereszteződésében kapnak helyet a rendőrség javaslatára – tájékoztatott közösségi oldalán dr. Farkas Ciprián polgármester. Az okoszebrák már az útpadka elérése előtt jelezni fogják az áthaladási szándékot az úttestbe épített fényjelzőkkel. Ez a fényjelzés éjszaka akár 800 méteres távolságból is észlelhetővé teszi a gyalogost, így segítve a biztonságos áthaladást. A kivitelezés várhatóan szeptemberben kezdődik.

Készül a Hűségpark

Elkezdődtek a kisvárkerületi Hűségpark kialakítási munkálatai. Elbontják az itt található, leromlott állapotú, föld alatti illemhelyet, ezzel növekszik a felszíni zöldterületek mérete. Ezeket mészkő támfalak határolják majd, amik ülőpadként funkcionálnak, felületükre a soproni népszavazás 100. évfordulójára megfogalmazott szöveget vésnek. A parkba az új gyepszőnyegen túl díszfákat, díszcserjéket, évelő növényeket telepítenek. Új közterületi bútorokat és kandelábereket állítanak, díszkivilágítást, automata öntözőrendszert alakítanak ki. Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk (Park hirdeti a hűséget, Soproni Téma, 2022. február 9.), a parkot a kormány adományozta Sopronnak.

Örmény nagyköveti vizit

Sopronba látogatott dr. Ashot Smbatyan, Örményország magyarországi nagykövete. A vendéget dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester fogadta a városházán. A tárgyaló felek megvizsgálták annak lehetőségét, hogy milyen területeken tudna együttműködni a két ország és városaik.

Népszerű nyári napközi

Sokkal több, mint gyermekmegőrző – idén is kültéri és beltéri játékszerekkel lepte meg a nyári napközis gyerekeket dr. Farkas Ciprián polgármester és dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester. 2023-ban a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI épülete adott otthont a napközinek, amit a Soproni Tankerülettel együtt szervezett meg városunk önkormányzata. – Az önkormányzat minden évben biztosítja a soproniaknak a nyári napközit. Ez fontos, hiszen sok család nem tudja megoldani gyermeke teljes nyári felügyeletét – mondta dr. Farkas Ciprián. A polgármester hozzátette, hogy az önkormányzat mintegy 30 millió forintot fordított a nyári napközire.

Július 3-tól augusztus 18-ig, hét héten át hetente 200–250 gyermek fordult meg az iskolában.

Július 3-tól augusztus 18-ig hetente 200–250 gyermek vett részt a nyári napköziben. Fotó: Etzl Edgár

Emlékünnep a Rejpál-házban

A Rejpál-ház felavatásáról emlékeztek meg a Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesületének tagjai. – Több mint 10 éve kezdtük el felújítani ezt az épületet – emelte ki dr. Sztancs György, az egyesület elnöke. – Hosszú évek munkája során elértük, hogy nemcsak székházként, hanem rangos borversenyek, színvonalas borvacsorák helyszíneként is funkcionáljon. A város előtt is kinyitottuk kapuinkat, idén a SopronFesthez és a múzeumok éjszakájához is csatlakoztunk. – A Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesülete jó gazdája a Rejpál-háznak – szögezte le beszédében dr. Farkas Ciprián polgármestere. A rendezvényen részt vett dr. Simon István, Sopron alpolgármestere is.

A Rejpál-ház felavatásáról emlékeztek meg a Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesületének tagjai. Az épületben igazi otthonra leltek. Fotó: Elek Szilveszter

A GYSEV jelképezi a modern jövőt

Elismeréseket kaptak a GYSEV Zrt. munkatársai az idei, 73. vasutasnapi ünnepségen. Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a GYSEV egyszerre jelképezi a modern jövőt a hagyomány mellett, hiszen útmutató, meghatározó alternatívát jelent a fenntartható közlekedésben, melynek egyik fontos pillére a vasút.

Dr. Perényi János, a GYSEV Zrt. elnöke beszédében kiemelte: a GYSEV összekötő kapocs Ausztria és Magyarország között. Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója köszönetet mondott a cégcsoport munkatársainak a színvonalas munkájukért. A rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester is.

A magyar egészségügy ünnepe

Június 30-án tartotta Semmelweis-napi rendezvényét a Soproni Gyógyközpont. Az intézmény 73 munkatársa és 2 szakdolgozói kollektívája kapott elismerést Sopron egészségügyi ellátásában végzett példaértékű tevékenységéért. Az ünnepség kezdetén köszöntötték prof. dr. Baranyai Tibor, Batthyány-Strattmann László-díjas főorvost. Idén dr. Hati Krisztina osztályvezető főorvos tartott ünnepi beszédet, az elismeréseket pedig dr. Molnár Sándor PhD főigazgató és Kozmáné Farkas Katalin gazdasági igazgató adta át.

Ismét kormányülés a kolostorban

Nyáron újra a sopronbánfalvi kolostorban tanácskozott Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével a kormány. Ezúttal a migráció és béke témaköréről, az infláció letöréséért tett lépésekről, a munkahelyek, a családok és a nyugdíjasok védelméről, valamint a rezsicsökkentésről tárgyaltak.

Újra járható az Újteleki utca

Újra járható az Újteleki utca, az ideiglenes piactér pedig a tervek szerint augusztus végéig elkészül – osztotta meg közösségi oldalán dr. Farkas Ciprián polgármester. Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Megújul a soproni piac, Soproni Téma, 2023. május 31.), felújítják a soproni piacot és vásárcsarnokot. Lefedik a teljes vásárlóteret, új épületrész készül, közel duplájára emelkedik a parkolóhelyek száma. Az ideiglenes piactér az Újteleki utcából nyílik a piac irányába. A jelenlegi árusítók, üzlettulajdonosok és bérlők konténerekben és szabadtéri elárusító helyeken tudják majd itt kiszolgálni a vásárlókat. Az ideiglenes piactér átadását követően kezdődnek meg a vásárcsarnok építési munkái, és előreláthatólag 2024. március végére fejeződnek be.

Újra járható az Újteleki utca, az ideiglenes piactér innen nyílik majd. A tervek szerint augusztus végén költöznek az árusok. Fotó: Filep István

Az anyatejes táplálást népszerűsítették

Egészségpikniket tartottak az anyatejes táplálás világnapja alkalmából – számos program mellett játékos akadálypálya, kézműves játékok, ugrálóvár, fogmosós kihívás és a Boróka Klub előadása is várta a kisgyermekes családokat az Erzsébet-kertben. A rendezvény megnyitóján a főszervező Jakabné Vanyó Henrietta védőnő, a Soproni Szociális Intézmény Egészségügyi Alapellátási Intézetének vezetője, valamint Tóth Éva önkormányzati képviselő, városunk kulturális tanácsnoka köszöntötte az érdeklődőket.

Őrizzük emléküket

Életének 83. évében elhunyt dr. Winkler András, Széchenyi-díjas faipari mérnök, a Soproni Egyetem rector emeritusa. Életének 69. évében távozott az élők sorából Jakabné Tóth Márta, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke, valamint elbúcsúztunk Krisch Imrétől, a Soproni Egyetem Idegennyelvi Központjának nyugalmazott vezetőjétől is. Szintén elhunyt dr. Félegyházi Árpád, a Soproni Gyógyközpont korábbi munkatársa, a magyar aneszteziológia és intenzív terápia kiemelkedő személyisége.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.