Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Európai Kőfaragó Mester
Károlyi Balázs Gyula kilenc európai városban szerzett gyakorlatot a képzésen. Fotó: Filep István

Károlyi Balázs Gyula elkötelezett lokálpatrióta

Európai Kőfaragó Mester

| Köves Andrea | Városi hírek

Elérkezett szakmája csúcsára Károlyi Balázs Gyula, megszerezte az Európai Kőfaragó Mester elismerő címet. Mint a középkorban a céhlegények, „vándorútra indult”, és évekig tökéletesítette a tudását különböző mestereknél Európa-szerte.

Károlyi Balázs Gyula családi gyökereivel hozta magával a kőfaragó szakma szeretetét. Nagyapja kezdte 1954-ben a mesterséget, amelyet fiának, Zoltánnak adott át. Később Károlyi Gyula benősült a családba, és ő is kitanulta ezt a szép szakmát, melyet fiai folytatnak. Balázs a renoválási feladatokat szereti legjobban, ezekben teljesedik ki leginkább.

– 2018-ban keresett meg a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének vezetősége, hogy pályázzak az Európai Kőfaragó Mester programra, ki kell emelnem Csanádi Gabriella kőrestaurátor biztatását – mesélte a napokban avatott mester. – Hárman vágtunk bele a képzésbe, melynek során kilenc európai városban szereztünk gyakorlatot, és elméleti oktatást is teljesítenünk kellett. Jártunk Bécsben, ahol a schönbrunni kastély és a Szent István-székesegyház nevezetességeit, rejtett zugait és titkait fedezhettük fel, megcsodálhattuk a kölni dóm csodálatos tereit. A legizgalmasabb számomra az volt, amikor 70 méter magasan, állványon a budapesti Szabad György Irodaház külső kőmunkáit végezhettük.

Károlyi Balázs utolsó állomása Bázelben volt, ahol angol szóbeli vizsgán három diplomamunkáját kellett megvédenie. Az egyik A Római Birodalom építészete, Sopron (Scarbantia) város építése a római korban címet viselte. Ez a téma különösen közel áll hozzá, hiszen, aki ismeri, jól tudja, édesapja nyomdokain haladva elkötelezett lokálpatrióta. Ennek jegyében a napokban az Európai Borlovagrend lovagjává léptették elő Klosterneuburgban, illetve a Széchenyi Társaság Soproni Tagozatának egyik vezetője is.

A társadalmi szerepvállalások mellett szeretne több időt tölteni feleségével és kislányával, aki leginkább motiválta az Európai Kőfaragó Mester cím megszerzésében. Georginának szeretne példát mutatni arra, hogy a tanulás igazi örömforrás lehet egy életen át.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.