Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ha elszívja, megszívja!
Virágot kaptak a dohányzással kapcsolatos totót kitöltők. Fotó: Leczovics Zsolt

Ha elszívja, megszívja!

| Munkatársunktól | Városi hírek

Mindazok, akik kitöltötték a do­­­hány­zással és a leszokással kapcsolatos totót a városháza bejáratánál felállított standon, virágot kaptak ajándékba.

Az ÁNTSZ és az önkormányzat közös akciót szervezett az elmúlt héten, a dohányzás világnapján. A városháza bejáratánál plakátokkal hívták fel a figyelmet a rossz szokás káros hatásaira. A kampány részeként totóval is várták az érdeklődőket, s akik kitöltötték a kérdőívet, vi­­­­rágot kaptak ajándékba.  

– Már az esetleges első szál ci­­garetta meggyújtása előtt érdemes fejben tartani annak káros hatásait, miként azt is, hogy akár könnyen aktív do­­há­­nyossá is teheti a „csak” ki­­próbálni szándékozó embert – mondta el a helyszínen Farkas Ciprián önkormányzati képviselő. – Az egyénnek kell letenni a cigarettát – fordult a megjelent ifjúság felé, s utalt rá: a fiatalok hetven százaléka kipróbálta a dohányzást. A legjobb természetesen az, hogy senki sem lesz rabja en­­nek a káros szenvedélynek.

A köszöntő után Ács Gabriella járási tisztifőorvos idézett az ide vonatkozó statisztikákból. Az ada­­tok sokkolóak: tüdőrákban évente nyolcezer ember hal meg hazánkban. A betegségért 80–85 százalékban pedig a dohányzás a felelős, amely egyúttal jelentősen növeli a szív- és érrendszeri problémák kialakulását. A füstben negyven rákkeltő anyagot mutattak ki. A do­­hányzás okozta halandóság kétszer akkora, mint az alkohol, a kábítószer, a baleset, az erőszakos halál, az öngyilkosság és az AIDS okozta esetek összesen. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy a le­­szokást követően már napokon belül jelentkeznek a pozitív hatások. Öt év elteltével pedig felére csökken a szív- és érrendszeri betegség kialakulásának kockázata.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.