Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Harmincéves a Corvinus kör

| Munkatársunktól | Városi hírek

Az elmúlt három évtized főbb eseményeit bemutató kiállítással ünnepelték meg a Corvinus Magyar–Osztrák Baráti Kör (Corvinus kör) megalakulásának harmincadik évfordulóját. A tárlat a Várkerület Galériában látható.

1987. december 11-én Szalai Csaba, Keresztény Richárd, Friedrich András, valamint Stefan Franye úgy vélte, szükség van egy olyan alulról szerveződő társaság megalapítására, amely révén elmélyíthetik a magyarok és az osztrákok a határon átnyúló, élő kapcsolatokat. Emellett elősegítették a kereskedelmi és kulturális kapcsolatok kiépítését is.


– A Corvinus kör tevékenysége, fő vállalása a kezdetekhez képest megváltozott – mondta el Friedrich András alapító tag, a kör jelenlegi elnöke. – Olyan célokat választottunk, amelyekkel más szervezetek nem foglalkoztak. Ilyen például, hogy a hozzátartozó nélkül maradt neves soproni művészek, színészek sírjait gondozzuk. Takács Jenő zeneszerző munkásságát bemutatva emléksarkot rendeztük be a Széchenyi-gimnáziumban. Tavaly pedig emléktáblát állítottunk az ötven  éve lebontott, Sopron első hangosfilmmozija, a városi vagy az egykori Csillag mozi helyén. Mindezen alkalmak mellett bel- és külföldre is rendszeresen szervezünk utazásokat.


Friedrich András végezetül kiemelte, a kör létrehozásával sikerült egy kicsi, de fontos rést ütni a vasfüggönyön.

Kapcsolódó cikkek