Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hírek

Hírek

| Városi hírek

Röviden

Panoráma

Tisztújító közgyűlés

Leköszönt pozíciójáról Vig József Attila. A közelmúltban tartotta hagyományos tisztújító közgyűlését a Soproni Polgár­őr Egyesület. Az összejövetelen 28 év elnökség után Vig József Attila bejelentette, hogy nem indul az újraválasztásért. Az egyesület az elmúlt évtizedekben végzett kimagasló munkájáért örökös tiszteletbeli elnöki címet adományozott a korábbi vezetőnek.

Az új elnök Erényi Ottó lett, az alelnök Török László és a harmadik elnökségi tag Kovács István szolgálatvezető.

Emléktábla

A tavaly elhunyt Modrián Lipótra, a brennbergbányai általános iskola egykori igazgatójára emlékező táblát avatott az intézmény falán a Brennbergi Kulturális Egyesület.

A vasárnapi rendezvényen a résztvevőket Stöckert Tamás, a Brennbergbánya, Ó-Hermes, Új-Hermes, Görbehalom Településrészi Önkormányzat elnöke köszöntötte, Modrián Lipótról Taschner Tamás, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának képviselője mondta el gondolatait.

Az avatáson részt vett Modrián Lipót özvegye, Marika néni is, aki köszönetet mondott az emléktábláért. Zenével közreműködött a Borbála kórus, amelynek korábban Modrián Lipót volt a karmestere, harmonikán kísért Baranyai Konrád. Ezután zenés teadélután kezdődött a Wandorfer Hagyományőrző Egyesület társszervezésében.

Városi Hírek

Erősítik a gazdaságot

Megtartotta 42. küldöttgyűlését a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara. A múlt csütörtöki összejövetelen az elmúlt év pénzügyi és szakmai beszámolóját, valamint a 2024-es év költségvetését is elfogadták a résztvevők.

A gyűlés néma főhajtással kezdődött, a testület Marton Ferencre, a közgyűlés korábbi tagjára emlékezett, aki tevékenységével ötször érdemelte ki a „Magyar kézműves remek” díjat.

Az eseményen dr. Farkas Ciprián kiemelte: az önkormányzat, valamint a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara fontos célja a helyi gazdaság megerősítése, meg­őrizve ezzel a város fejlődésének lendületét. A tagok részt vesznek az önkormányzati döntések előkészítésében, így hasznos tanácsaikkal segítik a képviselő-testület döntéseit. – Az a célunk, hogy a város fejlődése lendületben maradjon, és megerősítsük a helyi gazdaságot. A kamara rendszeresen tartja a kapcsolatot a helyi gazdasági élet képviselőivel, ezért a jövőben is számítunk a szaktudására – hangsúlyozta a polgármester.

A küldöttgyűlésen Horváth Vilmos, a kamara elnöke elmondta: a testület 250 ezer forinttal támogatta Horváth Gertrúd, a Handler-technikum fodrásztanulójának a felkészülését a WorldSkills versenyre. 

Zöld Sopron

Olcsóbb energia

Az Eurostat adatközlése szerint 2023 második felében is Magyarországon volt a legolcsóbb a villamos energia és a földgáz a lakossági fogyasztók számára. A rangsor túlsó végén szereplő német háztartásoknak az áramért három és félszer, a gázban sereghajtó hollandoknak hét és félszer többet számláztak.

A MEKH naprakészebb árösszehasonlítása szerint 2024 márciusában is a magyar családok rezsiterhei voltak a legkisebbek Európában. Az MVM Csoport összegzése szerint a gáz esetében tíz háztartásból kilenc, az áramnál tízből nyolc felhasználása maradt a rezsivédett sáv alatt.

Az áramszámlák mérséklését a Napenergia Plusz Programmal is segítik, amelynek révén már több mint ötezer nyertes család telepíthet támogatással nap­elemet és energiatárolót.

A júniusban induló otthonfelújítási program több tízezer családi házban megvalósuló energiahatékonysági beruházásokhoz nyújt összesen 108 milliárd forint támogatást.

Kultúra, művészetek

Kamasz­születőben

Arany minősítést kapott a soproni színház színházi nevelési programjában szereplő diákcsoport az Országos Diákszínjátszó Találkozó győri fesztiválján. A fiatalok a Kamaszszületőben című előadást mutatták be. A csapat tagjai közül többen már évek óta játszanak a színházi nevelési előadásokban, amelyeket a felsősök bérletében visz el a színház a 10–14 éves korosztálynak. A Kamaszszületőben szereplői Czaher Gergő, Horváth Kristóf, Kocsis Adél, Libor Csaba, Papp Zsuzsanna Cserne, Jegor Prikazcsikov, Szedenics Dominik, Vörösmarthy Zara voltak. Rendezte Németh Ervin.

Újabb siker

Bekerült az Országos Színházi Találkozó szakmai programjába a Soproni Petőfi Színház nagysikerű produkciója, Jean Anouilh A pacsirta című színműve, amely Jeanne d’Arc történetét mutatja be. A rendező Kéri Kitty, aki elmondta: hálás mindenkinek, hogy ez az előadás létrejött, és ilyen sikert ért el. A seregszemlén június 14-én látható a darab Kaposváron.

Ágoston Ernőre emlékeznek

Felújították Ágoston Ernő sírkövét. Az egykori festő–grafikusművésznek emléket állító alkotást ökumenikus szertartás keretében avatják fel május 5-én, vasárnap 14 órakor az új Szent Mihály-temetőben.

A hidegháború emlékére

Francis Gary Powers juniort, az amerikai Hidegháború Múzeum társalapító–vezetőjét fogadta dr. Farkas Ciprián polgármester. Francis Gary Powers junior egy hidegháborús túra keretében látogatott Sopronba. A Hidegháború Múzeum alapítója több mint három évtizedes kutatómunkát követően írta meg a Spy Pilot (Kémpilóta) című könyvet, mellyel édesapja, az 1977-ben elhunyt U2-es kémrepülőgép-pilóta emléke előtt tiszteleg. 


Fotó: Filep István

Sport

Soproni tornászsikerek

Soproni sikerek a torna diákolimpia országos döntőn – első helyezett lett a III–IV. korcsoportos versenyen Fodróczy Zsófia, a Lackner-iskola tanulója, a széchenyis Faragó Réka pedig bronz­érmet nyert. Oroszfalvi Regina, a Szent Orsolya-iskola tanulója a hatodik helyet szerezte meg.

Bronzérmes öttusázók

A harmadik helyen végzett vasárnap a Guzi Blanka, Regős Gergely kettős vegyes váltóban az öttusázók idei harmadik, budapesti világkupaversenyén.

A vegyes váltók megmérettetését Mexikó nyerte 1408 ponttal, a második helyen a francia csapat végzett (1374 pont), a bronz­érem pedig a magyarok nyakába került (1372 pont).

Az egyéni versenyeket lezáró szombati két döntőben összesen hat magyar volt érdekelt: a nőknél Bauer Blanka hatodik, Gulyás Michelle tizedik, a férfiaknál Szép Balázs második, Demeter Bence ötödik, Bőhm Csaba hatodik, Koleszár Mihály pedig 11. lett.

A vk-sorozat egy hét múlva Szófiában folytatódik, majd még ugyancsak májusban lesz a vk-döntő is Ankarában. A júniusi kínai vb-t követően az olimpia előtt, de már a kvalifikációs időszak után, július második hetében rendezik itthon az Európa-bajnokságot.

Vissza az elitbe

A magyar női jégkorong-válogatott Franciaországot 2–1-re legyőzve jutott vissza az elitbe a klagenfurti divízió I/A-világbajnokság utolsó fordulójában.

Pat Cortina szövetségi kapitány csapata a Koreai Köztársaságot és Hollandiát egyaránt 2–0-ra megverte, majd Norvégiától és a házigazda Ausztriától is kikapott szétlövésben, végül pedig Franciaország ellen diadalmaskodott. A tornáról az első két helyezett jut fel az elitbe – az első helyen Norvégia, a másodikon pedig Magyarország végzett. Az utolsó Koreai Köztársaság kiesett a divízió I/B-be.

Paraúszósikerek

A kilencfős magyar paraúszó-delegáció – amely eddig hét kvótát gyűjtött a párizsi paralimpiára – tíz éremmel, két arannyal, öt ezüsttel és három bronzzal zárta a madeirai paraúszó Európa-bajnokságot. A legeredményesebb Konkoly Zsófia és Pap Bianka volt, előbbi egy aranyat és két ezüstöt, utóbbi egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot szerzett. Éremmel térhet még haza Száraz Evelin és Adámi-Rózsa Zsanett, valamint a szülés után visszatérő Illés Fanni is.


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

A helyi értékek őrei

A helyi értékek őrei

2024. 05. 01. | Köves Andrea

A 155 éves múlttal rendelkező Soproni Városszépítő Egyesület megtartotta a napokban éves közgyűlését, ennek apropójából beszélgettünk Józan Tiborral,...

A döntés lehetősége

A döntés lehetősége

2024. 05. 01.

Már csak néhány nap, és hivatalosan is lezárul az önkormányzati választások aláírásgyűjtési időszaka, hogy aztán a pártok és a jelölőszervezetek direk...