Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hisz a hivatásában…
Görög Ibolya szerint az online térben magát alázza meg, aki név nélkül csak durván, alpárian odaír valamit.

Görög Ibolya: Az eldurvult közbeszéd nagyon zavar

Hisz a hivatásában…

| Köves Andrea | Városi hírek

Görög Ibolya protokollszakértő március elején a Pedagógusok Soproni Művelődési Házának vendége lesz. Előadását nagy érdeklődés övezi. Az elismert szakemberrel beszélgettem ennek kapcsán.

– Mennyiben változott protokollszakértői munkája az elmúlt években, évtizedekben?

– A protokoll lényegét tekintve politikafüggetlen, pont azért, mert a jelzések, viselkedési normák megsértése vagy be nem tartása is jelentéssel bír. Sajnos egyre-másra látom, ahogy megsértik a szabályokat, például egy rosszul kirakott zászlórenddel vagy egy helytelen szalagátvágással, hogy egy-egy médiafellépést már ne is említsek. De nem adom fel, továbbra is „terjesztem a tant”.

– Napjaink viselkedéskultúrájának egyik meghatározó eleme a durvább hangnem, amely elsősorban az online térben jelenik meg. Milyen veszélyeket rejt mindez magában egy protokollszakértő szemszögéből nézve?

– Az eldurvult közbeszéd nagyon zavar, mert a nyelvünket gyalázza meg. A globalizáció miatt annyira kevés dolog maradt a miénk, a nyelvünket őrizni kellene. Ha valaki mondja, hogy „hú, ezt elb..m”– azonnal rákérdezek, hogy „elrontottad?”. Hadd hallja, hogy van a káromkodáson kívül számos árnyaltabb megfogalmazás! Az online térben magát alázza meg, aki név nélkül csak durván, alpárian odaír valamit. Biztos, hogy szóban nem merné kimondani, pláne nem a megszólított illető szemébe.

– A helyes viselkedéskultúra döntő lehet egy állásinterjú során. Milyen fontos szempontokat tanácsolna ezzel kapcsolatban az interjúra készülődőknek?

– A legfontosabb tanács: mielőtt belépne, húzza ki magát, emelje meg a fejét, mosolyogjon! Az állásinterjún soha nem alárendelt, hanem egyenrangú fél, mert viszi a tudását, nézzük, mit adnak érte. Majd ha felveszik, akkor lesz beosztott. Tehát ha netán lekezelően szólnak hozzá, ültében is egyenesedjen ki a dereka, emelje fel a fejét, és pici hallgatással reagáljon! Soha ne kezdje el a tegeződést a kérdezővel! Várja meg, amíg kérdezik, és ne eressze hosszú lére a mondandóját… sorolhatnám a tanácsaimat reggelig.

– A gyerekek nevelésében a minta a legmeghatározóbb. Mire érdemes figyelni szülőként, hogy a viselkedéskultúra terén jó mintát nyújtsunk gyermekeinknek?

– Egyszer felhívott egy hölgy, hogy hány éves korban kell elkezdeni nevelni a gyereket. Mondtam, hogy már késő. A szülő feladata nemcsak az, hogy anyagilag biztosítsa a gyerek létszükségleteit, hanem az, hogy tanácsaival, szigorával, kérésével, szeretetével készítse fel az életre. Attól, hogy „Köszönj, kisfiam, ha belépsz!” – még nem sérül a gyerek egyénisége, amire mostanság hivatkoznak. Ha csak felnő a gyerek, mint a vadgomba, nem fog tudni beilleszkedni a társadalomba, és örök vesztes marad.

– Mi a legszebb a hivatásában?

– A legszebb, hogy olyasmit tanítok, terjesztek, amiben szívem legmélyéből hiszek. Ezt az emberek érzik, és ha tízből már csak három jobban viselkedik, én már győztem.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.