Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hol járunk?

Rejtvény

Hol járunk?

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

A Nádasdy huszárok emléktáblája

I. Lipót (1640–1705) magyar király, német–római császár 1688-ban huszárezredek felállításával bízta meg a jeles katonát, Czobor Ádám tábornokot, ezért ezt az évet a reguláris magyar huszárság születési dátumának is tekintjük. A huszárok a felállításukkor sárga bőrdolmányt, fehér mentét, vörös süveget és nadrágot viseltek, valamint karddal, pisztollyal és puskával szerelték fel őket. Az ezredtulajdonosi címet és az ezzel járó kötelezettségeket Czobor Ádám először a vejére, gróf Pálffy János kiváló tábornokra, örökös pozsonyi várkapitányra bízta.

Az ezred későbbi vezetői között megtalálhatjuk többek között a soproni kötődésű báró Ebergényi László tábornagyot is. A későbbi névadó, gróf Nádasdy Ferenc annak a Nádasdy Ferenc országbírónak volt az unokája, akit a Wesselényi-féle mozgalomban való részvétele miatt éppen az ezredalapításban fontos szereppel bíró I. Lipót végeztetett ki. Gróf Nádasdy Ferenc 1741 és 1783 között látta el tisztét tulajdonosként az ezrednél, majd tisztelegvén a kolini csata (1757) hőse előtt 1888-tól a huszárezred örökös ezredtulajdonosa lett.

A 9. Nádasdy huszárezred lovassági laktanyája Sopronban a Baross úton volt, ez volt a város legnagyobb kiterjedésű katonai létesítménye, 520 embernek és 674 lónak rendelkezett férőhellyel. Ezen kívül 17 tiszti, 6 altiszti lakás, 2 fedett és 8 nyitott lovarda állt a laktanya területén. 1914 decemberében Galíciában, a limanowai csatában is részt vettek a Nádasdy huszárok, ők voltak azok, akik megállították az „orosz gőzhengert”, ezért az ütközet tízéves évfordulóján a Deák téren emlékművet állítottak, melyet 1950-ben pártutasításra leromboltak. Helyére előbb Kellner Sándornak, a Tanácsköztársaság kormányzótanácsi biztosának egész alakos szobra, majd felszabadulási emlékműként egy libbenő női alak, a Niké szobor került. Ennek elbontása után, 1993-ban itt állították fel a II. világháború áldozatainak emlékművét, melynek oldalsó rézsűjén helyezték el 2014-ben a Nádasdy-huszárok emléktábláját.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...