Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hűség napi kitüntetések
Dr. Fodor Tamás korábbi és dr. Farkas Ciprián jelenlegi polgármester

Hűség napi kitüntetések

| Városi hírek

Dr. Fodor Tamás korábbi polgármester lett Sopron idei díszpolgára – erről is döntöttek a legutóbbi közgyűlésen a képviselők.

Rendes és rendkívüli közgyűlést is tartottak múlt csütörtökön a soproni városházán. A hagyományoknak megfelelően a képviselők szavaztak a hűség napi kitüntetettekről. 2022-ben a Sopron díszpolgára címet dr. Fodor Tamás korábbi polgármester kapja. Pro Urbe díjban dr. Kárpáti György háziorvos, Civitas Fidelissima díjban prof. dr. Bartha Dénes egyetemi intézetigazgató és a GYSEV Zrt. részesül. Kovács Tibor lett az idei Wälder József-díjas, a Sopron Kultúrájáért díjjal Nemes András munkáját ismerték el. Az Ifj. Flandorffer Ignác-díjat Bausz Gyula Lajos kapja, míg Sopron Kiváló Pedagógusa Dukkonné Horváth Márta és Páderné Bokor Éva lett. A Humanitas díjat Horváthné dr. Sütő Teréz, a Dr. Király Jenő-díjat dr. Freyler Erzsébet érdemelte ki. Úr Csabát Sopron Sportjáért díjjal tüntetik ki, a Sopron Ifjú Tehetsége díjat Moser Barnabás, a Sopron Szolgálatáért díjat pedig Péter Csaba veheti át.

Sopronért Emlékéremben részesül dr. ifj. Vránich István, Szőcs Géza, dr. Hofman Erzsébet, Zách Zoltán Ferenc, Tóth László, Marton Ferenc, Bodáné Gyűrű Vanda, dr. Baráz Sándor Tivadar, Timár Béla, dr. Gerencsér Kinga, Bók Mihály, Sütő Ildikó, Molnár Balázs és dr. Bakody Gyula. A díjakat a hűség napi ünnepségen adják át a kitüntetetteknek.

A közgyűlésen a képviselők megszavazták a Pro Kultúra Sopron ügyvezetői pályázatának kiírását.

Az önkormányzat egyenként 100 ezer forinttal támogatja 13 szociális szervezet munkáját.

A rendes és a rendkívüli ülésen is téma volt az Európát sújtó energiaválság. A brüsszeli szankciók miatt Európa minden országa és városa, így Sopron is takarékosságra kényszerül, hogy biztosítsa a város működését és a költségvetés egyensúlyát. A képviselők ennek érdekében a kormányrendeletben foglaltak szerint elfogadták azt az önkormányzati rendeletet, mely alapján városunkban is lehetőség lesz a közvilágítás racionalizálására. A döntés értelmében a közvilágítási berendezések legfeljebb ötven százalékát üzemen kívül helyezik. A gyalogátkelők megvilágítására szolgáló, az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények környezetében lévő, valamint a forgalmas kereszteződéseket és csomópontokat megvilágító lámpákat viszont nem kapcsolják le. A polgármesteri hivatalban igazgatási szünetet rendeltek el december 22-től január 6-ig.

A kormány 59 millió forinttal támogatja a Lővér uszoda fenntartását – ennek fontosságát a közgyűlésen is méltatták. Az uszoda havonta 25 ezer látogatót fogad.

A város további 12,5 millió forinttal támogatja a Deák téri közösségi vinotéka fejlesztését, amit az egykori Kocka épületéből alakítanak ki.

Kapcsolódó cikkek