Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hűségzászló a Széchenyi téren

Látta már? – soproni épületek, szobrok, műemlékek

Hűségzászló a Széchenyi téren

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

A Hűségzászló felállításának gondolata a soproni Társadalmi Egyesületek Szövetsége (TESz) kebelében vetődött fel 1931-ben.

 „Legyen a lobogó neve: a hűség zászlója. Vagyis, hogy ez a zászló, mint a templomokban az örökmécses lángja, hirdesse örökidőkre Sopron város közönségének a magyar hazához való hűségét. Éppen erre való tekintettel jobb, ha nem a hivatalos város, vagyis a törvényhatóság állítja fel, hanem a nemzeti társadalmat jelképező TESz, szóval azok az egyesületek, amelyek a TESz kötelékében vannak. A város csak a gondozását venné át a zászlórúd szoborszerű alapjának, és ugyancsak a város gondoskodna a zászló kitűzéséről is. Nemzeti ünnepeinken, mint március tizenötödike, Szent István napja, a népszavazás évfordulója a diákegyesületek magyar ruhás díszőrsége állana a zászlórúd körül, kiket társaik minden órában felváltanának.” – olvasható a Soproni Hírlap 1931. március 29-i számában.

Társadalmi összefogást követően a Hűségzászlót országos ünnepségen 1932. május 5-én avatták fel. Itt megjelent vitéz József Ferenc királyi herceg, az avatóbeszédet Sopronyi-Thurner Mihály polgármester mondta. A Hűségzászló talapzatát Mechle Béla (1887–1945) soproni kőfaragómester, az emlékmű talapzatán a felkelők reliefjét dr. Molnár Gyula (1882–1962) ezredes, a soproni II. Rákóczi Ferenc Magyar Királyi Reáliskolai Nevelőintézet főigazgatója és tanára, a kiváló szobrászművész készítette. Seifert Géza soproni szobrászművész tervei alapján Renner Gyula (1860–1945) réz- és ércműgyárosnak az Ikvahídon működő műhelyéből egy turulmadár készült a zászlórúd tetejére.

„1944. március 14-én reggel a Széchenyi téren álló Hűségzászló mellett iskolába menő fiatalok talicskával, seprűvel, lapáttal takarítgató utcaseprőket láttak a zászló talapzata körül szorgoskodni. Súgva, majd már hangosan adták egymásnak a hírt: volksbundisták éjjel körülpiszkították a zászlót körülvevő földkúpot.” – írja visszaemlékezésében Lovas Gyula helytörténész. Tizenkét évvel később a Hűségzászló turulmadarát ennél is nagyobb gyalázat érte: a zászlórúdról levágták és beolvasztották, helyére pedig egy vörös csillag került. 1997-ben dr. Gömöri János Pro Urbe Sopron díjas régész szervezte meg, hogy a zászlórúdra ismét turul kerüljön, melyet Faragó János kőszobrász–restaurátor készített el.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...