Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kalandos soproni utak
Népszerűek a szombati belvárosi séták – minden héten 11-kor a Tourinform iroda elől indulnak a résztvevők. Fotó: Németh Péter

A belvárosiak mellett havonta tematikus sétákat is rendeznek

Kalandos soproni utak

| Köves Andrea | Városi hírek

Február végén ünnepeljük az idegenvezetők világnapját, amely a szakmájuk jelentőségére hívja fel a figyelmet. A műemlékeire méltán büszke Sopron számára különösen fontos a nap üzenete.

A soproni Tourinform iroda küldetése, hogy minél több információt nyújtson a Sopron és környéke turisztikai kínálata iránt érdeklődőknek, turistáknak és helyi lakosoknak egyaránt. Ennek jegyében ingyenes belvárosi sétákat kínálnak minden szombaton 11 órától, illetve sokszínű tematikus sétákra is várják a résztvevőket.

– Széles palettát ölelnek fel vezetéseink, amelyek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, januárban például volt olyan sétánk, amelyhez hetvenen is csatlakoztak – mesélte Kovács-Gazdag Nikoletta, a Sopron Régió Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Több idegenvezető is kíséri az egyes programokat, mindegyikük nagyon színesen, élvezetesen kalauzolja el a turistákat és a városukra kíváncsi soproniakat is.

A belvárosi szombati séták mellett havonta más-más tematikus sétát is kínál az iroda. Februárban a Valentin-nap apropójából nemes főúri családok szerelmi, házassági életéről hallhattak izgalmas történeteket az érdeklődők. Szabadság, szerelem címmel történelmi séta indul ­Petőfi Sándorhoz és az 1848. március 15-i forradalomhoz kapcsolódva. Érdekesnek ígérkezik az Ahol Irsai Olivér és Napóleon randevúzik elnevezésű séta, amely a poncichternegyedet fedezi fel. Más vezetések arra hívják fel a figyelmet, hogy Sopron a legek, az érdekességek vagy éppen a tornyok városa. Ezeket az alkalmakat az idegenvezetők éppúgy élvezik, mint a vendégeik. A közelgő utazáskiállításon a soproni Tourinform iroda számos idegenforgalmi érdekességgel, értékes nyereményjátékkal készül, hogy még jobban meghozza a turisták kedvét a soproni látogatáshoz.

Vajon mi olyan szép ebben a szakmában? – tettük fel a kérdést Bene Csaba soproni idegenvezetőnek. Válaszából kiderült: történelemtanári végzettségéhez remekül párosul az idegenvezetés. Mindig arra törekszik, hogy az adott történelmi időszakot sok-sok történeten, anekdotán keresztül mutassa be, minél élménydúsabban. A hallgatóság figyelme, pozitív reakciója pedig minden vezetés után újabb és újabb lendületet ad számára ehhez a szép pályához.

Részletes információk a www.visitsopron.com oldalon találhatók.


Az idegenvezetők világnapja alkalmából a Soproni Idegenvezetők Baráti Köre immár tizenötödik alkalommal izgalmas, vezetett túrákat kínál Sopronban február 26-án, vasárnap. 

10 órakor:

Történelmi belvárosi séta Sógor Jánossal – indulás a Hűségkúttól

Séta a Fő téren Kiss Jánossal – indulás a Mária-szobortól

11 órakor:

Sopron és a bor séta Vránich Istvánnal – indulás a Mária-szobortól

A Deák tér titkai séta Taschner Tamással – indulás a Kölcsey-szobortól

14 órakor:

A Széchenyiek és Sopron kapcsolata séta Bene Csabával – indulás a Kecsketemplomtól

A szakrális Sopron séta Cséry Katalinnal – indulás a Mária-szobortól

Sopron és a poncichterek séta Fekete Győzővel – indulás a Mária-szobortól

Felsőlövéri séta a Taródi-várhoz Sáros Viktorral – indulás a Lőver uszoda buszmegállótól (A vár belépődíjas!)

15 órakor:

Az elfeledett soproniak ✡ séta Tárkányi Sándorral – indulás a Mária-szobortól

Történelmi belvárosi séta Soproni Gézával – indulás a Mária-szobortól

Bővebb információ:

Kiss János: +36 30 364 82 97, kissj.sopron@gmail.com

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.