Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Közgyűlés: őszi nyitány heves vitákkal

| Munkatársunktól | Városi hírek

Időnként heves viták, tényekkel érvelő önkormányzati többség. A múlt csütörtöki közgyűléssel megkezdődött az őszi (politikai) szezon Sopronban is.

A rendes közgyűlést rendkívüli követte. Meglepetés nem született, az összes napirendi pontot megszavazták a képviselők. A rendes közgyűlés 11 előterjesztést tárgyalt. A legnagyobb vitát az a jogharmonizációs rendeletmódosítás váltotta ki, amelynek a lényege, hogy a hulladékgazdálkodás állami kézbe került, az önkormányzat feladata a helyi köztisztasági feladatok ellátása. Ennek kapcsán Simon Zoltán (DK) bírálta a hulladékgyűjtő szigetek állapotát. A Fidesz–KDNP frakció több tagja, Magas Ádám, Mágel Ágost és Tóth Éva például arra hívta fel a figyelmet, hogy a szigeteket hetente hatszor ürítik, és összetakarítják a környéküket is. Dr. Simon István alpolgármester konkrét javaslatokat várt az ellenzéki képviselőtől.

Módosították a költségvetést

A rendkívüli közgyűlés első naprendi pontja a költségvetési rendelet módosításáról szólt, mert a város plusz bevételekhez jutott. A kérdéskör kapcsán az ellenzéki képviselőket elsősorban az érdekelte, hogy mennyit takarított meg a város a múlt év őszén bevezetett takarékossági intézkedésekkel. Mint elhangzott: a buszközlekedésen 320 millió forintot, az áramtakarékossággal 100 milliót, a GYIK bezárásával pedig 70 milliót. Véleményük szerint felesleges volt ilyen intézkedéseket hozni, hiszen a költségvetés jó állapotban van. Dr. Simon István alpolgármester hozzászólásában kiemelte, az észszerű takarékossággal még biztosítani tudták az elégséges szolgáltatást, és így tudtak forrást biztosítani az önkormányzat kötelező feladatainak ellátására. Dr. Farkas Ciprián polgármester elmondta: 2022 őszén felelős döntést hoztak. Mint kiemelte, két megoldás közül választhattak: vagy megemelik a cégek ingatlanadóját és a lakosság kommunális adóját, vagy takarékossági intézkedéseket vezetnek be. Az utóbbit választották, mert nem akarták a cégeket és a lakosságot megsarcolni.

Felhatalmazás a polgármesternek

A polgármester a városvezetés és a lakosság közös sikereként értékelte az elmúlt időszakot, amiért köszönetet mondott a soproni embereknek. Időrendben ugyan nem, de végül is ehhez a ponthoz is kapcsolódott az a napirendi pont, amely az energiaválság miatt bevezetett takarékossági intézkedéseket módosította. A közgyűlés felhatalmazta a polgármestert, hogy intézkedjen a közvilágítás és a buszközlekedés visszaállításáról, valamint a GYIK újbóli használatba vételéről, a Pro Kultúra keretein belül. Ezt a pontot az ellenzéki képviselők is támogatták, de ellentmondásos volt, hogy a költségvetés módosítását Jakál Adrienn (Párbeszéd) és Simon Zoltán (DK) nem támogatta, míg az újraindítást igen.

Az önkormányzat létrehozta a Városmarketing Kft.-t Kuslics Balázs vezetésével, míg a Pro Kultúra ügyvezetője határozatlan időre Kóczán Péter lett. Az új cég része lesz a Sopronmédia, a Soproni Téma, a Pro Kultúra rendezvénycsoportja, később pedig a turizmus teendőit is ellátja.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.