Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megőrizzük az örökséget
– 1400 határainkon belüli és 400 határon túli magyar közösség templomát újítjuk fel – jelentette be Soltész Miklós. Fotó: Filep István

„Ha egy közösség templomot épít vagy újít fel, akkor bízik a jövőjében”

Megőrizzük az örökséget

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Mintegy 70 millió forintos támogatást biztosít a soproni evangélikus templom felújításához a kormány. Az országos program keretében összesen 26 milliárd forintból szépülnek meg a hazai és határon túli szakrális épületek, Sopron térségében összesen 24 templom újul meg.

A templomfelújítási program keretében országosan 26 milliárd forint kormányzati támogatást biztosít a költségvetés hazánk templomainak megszépítésére, felújítására, melyen belül több mint 400 millió forint Sopron és térsége templomaira fordítható. (A soproni templomok felújításáról már korábban írtunk: Megújulnak a templomok, Soproni Téma, 2021. április 28.)

– A 26 milliárd forint mintegy 1400 határainkon belüli és 400 határon túli magyar közösség templomának felújítására ad lehetőséget – jelentette be a soproni evangélikus templomban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Győr–Moson–Sopron megyében 109 templom – 91 katolikus, 13 evangélikus és 4 református templom, valamint egy baptista imaház – újulhat meg 1 milliárd 660 millió forint kormányzati támogatásból.

– A templomfelújítási program egyik kiemelt célja az örökségek megőrzése az utókor számára – mondta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – A Modern Városok, valamint a Magyar Falu Program keretében is van egyházi fejlesztési kategória. Kormányhatározat született arról, hogy ebben az évben elindulhat a templomfelújítási program, melynek keretében térségünkben 24 templom újulhat meg. Egy-egy templom jellemzően 15–16 millió forintos támogatásban részesül. A soproni evangélikus templom felújítási előkészületeihez, mérnöki és egyéb feladatokra 70 millió forintos támogatást biztosít a magyar kormány.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere hozzátette: ha egy közösség templomot épít vagy újít fel, akkor bízik a jövőjében, nem utolsó sorban pedig ezzel együtt ápolja, gondozza a kultúráját.

– Néhány évvel ezelőtt a Lövérekben új templomot építettünk, az elmúlt év októberében pedig a megyéspüspök úr a felújítást követően újraszentelte a város védangyaláról elnevezett, csaknem 800 éves Szent Mihály-templomot – fogalmazott a polgármester. – A mai napon pedig bejelenthettük, hogy belátható időn belül a soproni evangélikus templom is új ruhát ölt magára. Nagy megbecsülés ez számunkra, hisz centenáriumi évbe lépett Sopron, így ez a felújítás is jól illeszkedik azoknak a fejlesztések a sorába, amelyek már elkezdődtek, tartanak vagy befejeződtek a városban.

Kapcsolódó cikkek