Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megrongálták a balfi nemzeti emlékhelyet
Információink szerint a kormányzat 2 millió forintot biztosít az emlékhely rendbehozására Fotó: Horváth Ferenc

Megrongálták a balfi nemzeti emlékhelyet

| Munkatársunktól | Városi hírek

Újabb értelmetlen vandál pusz­­­­títás történt Sopronban.

Au­­gusztus 25-én érkezett a be­­je­­lentés a rendőrségre, hogy megrongálták a balfi nemzeti emlékhelyet.

Az emlékmű az erőltetett me­­­­­netet szimbolizálja, hiszen Balfon és a környéken a második világháborúban, 1944–45-ben több mint kétezer zsidó áldozata volt a fasizmusnak. Az ember nagyságú márványlapokból álló szoboregyüttest 2008-ban, a meg­­gyilkolt zsidó munkaszolgálatosok emlékére állították. Az emlékmű Kutas László szobrászművész és Winkler Barna építész tervei alapján készült.

A tettes(ek) három márványból készült szimbolikus alakot döntöttek le és törtek darabok­ra. Az emlékhely Szerb Antal emlékműként is ismert, hiszen itt halt meg a ma­­gyar irodalom világirodalmi rangú képviselője. Halász Gábor és Sárközi György író szintén a bal­­fi dom­­­­­­bok között lett egy gyilkos eszme áldozata.

Lapunk érdeklődésére a me­­gyei rendőr-főkapitányság ar­­ról tájékoztatott, hogy a Sopro­ni Rendőrkapitányság rongá­­lás bűn­­tett gyanúja miatt foly­­tat büntetőeljárást ismeret­­len elkövető(k) ellen. Bővebb tá­­jé­­koz­­tatást – a nyomozás érdekeire való tekintettel – nem adtak. A bűn­­cselekmény augusztus 25-én lakossági bejelentést követően jutott a rendőrség tudomására. Ekkor azonnal megindították az eljárást.

A mostani balfi vandál rongálás egy újabb értelmetlen tett. Ugyanolyan, mint volt a tó­­mal­­mi módszeres fakivágás vagy a kö­­zelmúltban az Erzsébet-ker­­ti játszótér megrongálása.

Nyomravezetői díj

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata részt vesz a balfi Nemzeti történelmi és irodalmi emlékhelyen megrongálódott szoborcsoport helyreállításában. Emellett 200 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánl annak, aki érdemi információval tudja segíteni a rendőrség munkáját. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.