Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Plusz egy havi segítség
Torma Katalin és Horváth Bors Tiborné már korábban kiszámolta, hogy mennyi nyugdíjat fog kapni februárban. Fotók: Filep István

A 13. havi nyugdíjat is február 11-én folyósítja az államkincstár

Plusz egy havi segítség

| Etzl Edgár | Városi hírek

A vártnál előbb ért célba a kormány időseket támogató terve: a kétheti részlet helyett a teljes 13. havi nyugdíjat kézhez kapják az arra jogosultak. A soproni nyugdíjasok is örülnek a támogatásnak.

A tavaly novemberi prémium után ismét anyagi támogatásban részesülnek a magyar nyugdíjasok, az újra bevezetett 13. havi ellátás pedig bőkezűbb és többeket ér el, mint a 2009-es megszüntetése előtt. Az extra nyugdíj maximális összegét akkoriban 80 ezer forintban határozták meg, most nincs felső összeghatára. – Jó hír, hogy a jogosultak körét bővíteni tudtuk, így 150 ezerrel többen kapják meg a járandóságot, mint amennyien a baloldali kormány idején – emelte ki tavaly év végén Novák Katalin, akkori családokért felelős tárca nélküli miniszter.

– A nyugdíjas klubban mindenki nagyon örül a döntésnek, nem hallottam olyat, hogy valaki visszaküldené a pénzt – mondta Horváth Bors Tiborné. A 75 éves soproni asszony hozzátette: 2002-ben lett nyugdíjas, de úgy emlékszik, neki még nem járt akkor a 13. havi ellátás. Amikor meghallotta, hogy új támogatás érkezik, fiát kérdezte annak részleteiről, utána egyszerűen kiszámolta, hogy ebben a hónapban kétszeresét kapja készhez a megszokott nyugdíjnak.

– Jól időzítik a támogatást, hiszen február után még sokáig kell a fűtésre gondolni. Valakinek még fát kell vennie, akik gázzal fűtenek, azoknak nemrég számlázták ki a téli túlfogyasztást, az néha olyan sok, mint egy havi számla – sorolta a 72 éves Torma Katalin. Havi ellátásába nemcsak öregségi nyugdíja, de özvegyi nyugdíja is beletartozik, a februári kifizetéskor mindkettőt duplán kapja. – Nagy segítség ez a korosztályomnak, hiszen sokat költünk gyógyszerre – vélekedett.

Mindenki, aki az előző év legalább egy napján nyugdíj- vagy nyugdíjszerű ellátásban részesült, kézhez veheti jövő héttől a 13. havi támogatást. Ezek közé tartozik az öregségi és özvegyi nyugdíj, az árva- és megváltozott munkaképességűek ellátása, a fogyatékossági támogatás és a vakok személyi járadéka, valamint az egyéb, például szolgálati járandóság vagy rokkantsági járadék is. A 13. havi juttatás pontos összegét a januárban 5 százalékkal megemelt ellátások alapján számítják. Egy átlagos nyugdíjas, akinek tavaly még 150.571 forint járt havonta, ebben a hónapban 316.199 forintot vehet majd készhez. Fontos változás idén, hogy 65 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár. A nők öregségi nyugdíjának kiszámítása továbbra is megtörténhet negyven év szolgálati idő után, amiből harminckét évet kereső tevékenységben kell eltölteni.

Mikor jön a nyugdíj? A rendes és 13. havi nyugdíjat február 11-én folyósítja a Magyar Államkincstár, a postai kézbesítés 9-én kezdődik. A további 2022-es kifizetések: március 11., péntek, április 12., kedd, május 12., csütörtök, június 10., péntek, július 12., kedd, augusztus 12., péntek, szeptember 12., hétfő, október 12., szerda, november 11., péntek, valamint december 2., péntek.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.