Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron díszpolgára
– Ez a díj nemcsak nekem szól, hanem azoknak is, akik a polgármesterségem alatt önzetlenül támogattak – mondta a díszpolgári cím kapcsán dr. Fodor Tamás. Fotó: Filep István

Dr. Fodor Tamás: A meghatottság lett úrrá rajtam és az öröm is

Sopron díszpolgára

| Köves Andrea | Városi hírek

Dr. Fodor Tamás vette át a hűség napi ünnepségen Sopron legrangosabb díját, a díszpolgári címet. A kitüntetett három cikluson keresztül volt városunk polgármestere.

– Gratulálok az elismeréshez! Milyen érzések kavarogtak önben, amikor tudomására jutott, hogy díszpolgári címet kapott?

– Amikor megtudtam, hogy ezt a megtisztelő címet nekem ítélte a közgyűlés, akkor utánanéztem, kik voltak az eddigi díjazottak. Azt tudtam, hogy Széchenyi István volt az első díszpolgár, ám amikor láttam, hogy milyen sok nagyszerű ember sorába jelölt a közgyűlés, a meghatottság lett úrrá rajtam és az öröm is. Ha az embert a szülővárosa megtiszteli a legrangosabb kitüntetésével, a díszpolgári címmel, akkor ezzel elismerik a közéleti tevékenységét.

Ez a díj nemcsak nekem szól, hanem azoknak is, akik a polgármesterségem alatt önzetlenül támogattak. Dr. Molnár Ágnes, Firtl Mátyás, Barcza Attila országgyűlési képviselőinknek, a Fidesz–KDNP többségű képviselő-testületnek, és természetesen Sopron hűséges, lokálpatrióta polgárainak.

– Sopron fejlődésének mely fejezeteire a legbüszkébb?

– A polgármesteri ciklusom első időszakában súlyos terhek nehezedtek a városra, de sikerült eredményesen megvédeni az önkormányzat vagyonát, elkészült a Petőfi téri mélygarázs, amelyet sikeresen üzembe helyeztünk. A polgári kormány nagyon komoly önerő-támogatással és adósságátvállalással járult hozzá a város fejlődéséhez. Ezután stratégiailag kimunkált, korszakos méretű városfejlesztési koncepció keretében a Modern Városok Programmal és uniós forrással sok mindent sikerült megvalósítani. Mindent nehéz lenne felsorolni, a legfontosabb talán, hogy megújult a Tűztorony és a Fő tér, a Várfal sétány, és turisztikai látogatóközpont jött létre. Befejezés előtt áll a Fő téren a Múzeumnegyed. A Várkerület átépítése az Árpád utcai parkolóházzal megtörtént, ezzel a soproniak régi vágya valósult meg, megtelt újra élettel a Várkerület. Megújult a fertőrákosi barlangszínház és a Páneurópai Piknik Emlékhely, a határáttörés történelmi helyszíne. Ekkor kezdődött el az M85-ös gyorsforgalmi út Sopron és Csorna közötti szakaszának megépítése, amelyet két éve vehettek birtokukba a közlekedők. Mindezzel új történelmi távlatok nyílhattak a város előtt. A Kőszegi úti aluljáró szintén nagy segítséget jelent. Megépült a modern Lőver uszoda és strandfürdő, melyet magam is rendszeresen látogatok. Örömmel tapasztalom, hogy mennyire népszerű minden korosztály körében. Megújult, illetve bővült a város intézményhálózata: a bölcsődék, az óvodák, az iskolák, a gyógyközpont és a szociális intézmények. Az ipari park keretében épül az Innovációs és Technológiai Centrum, mely a jövőben a város gazdasági motorja lehet.


– 1984 óta a Soproni Egyetem oktatója, kutatója. Mennyit sikerült kamatoztatni a városvezetés során azokból a tapasztalatokból, amelyeket a katedrán szerzett?

– Közel áll hozzám az oktatás, a kutatás. Meglátásom szerint a jó oktatásnak nagyon nagy szerepe van, hiszen a tananyagot csak ennek segítségével lehet elsajátítani. Mind magammal, mind a hallgatókkal szemben is nagyon igényes vagyok, lényeges volt számomra, hogy ha a hallgató kiment a teremből, úgy érezze: tele van a hátizsákja, azaz kapott valamit. Mindebből sokat tudtam kamatoztatni polgármesterségem alatt, segített abban, hogy miként lehet meggyőzni az embereket arról, hogy a fontos, előremutató ügyek mellé teljes mellszélességgel, teremtő módon álljanak hozzá.

– A karácsony kapujában állva adódik a kérdés: most már több ideje jut a készülődésre, a várakozás örömteli megélésére?

– A tevékeny embereknek, azt hiszem, sosincs elég idejük. Polgármesterségem 13 éve alatt valóban kevesebb idő jutott a családomra, most tudom pótolni. A családom mindezt igényli, és bizony foglalkoztatnak is szerencsére rendesen: örömmel segítek három gyermekemnek, hat unokámnak, feleségemmel együtt nagyon élvezzük a találkozásokat, a közös ebédeket, a nagy beszélgetéseket. Mindebben karácsonykor bőven lesz részünk, nincs is szebb ajándék ilyenkor, mint az együtt, tartalmasan töltött idő.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.