Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron ünnepe
A Szent István-napi szentmise után Németh László pápai prelátus, székesegyházi kanonok megszentelte az új kenyeret és a bort. Fotó: Filep István

„A magyarok hangját csak a magyarok hallathatják”

Sopron ünnepe

| Munkatársunktól | Városi hírek

Zsúfolásig megtelt emberekkel a belváros, népszerű volt az idei soproni piknik. Az elmúlt hétvégén nemcsak szórakoztató programokon vehettek részt a helyiek, a Szent István-templomban méltó megemlékezést tartottak államalapítónk ünnepén, a sopronpusztai emlékparkban pedig a 34 évvel ezelőtti páneurópai piknik és határáttörés eseményeit idézték fel.

Gólyalábasok meneteltek végig a Várkerületen, szólt a zene a Rondellánál és a Mária-szobornál, az árusok pedig finom ételeket, italokat, vásárfiát kínáltak. Idén még egy lapáttal rátettek a szervezők, háromnapos nagyszabású fesztivált rendeztek a belvárosban.



– Fantasztikus a hangulat, egészen varázslatos most a Várkerület – mondta a szombat esti buliban Júlia, aki Egerből érkezett Sopronba. – Most vagyunk itt másodszor a párommal, és azon gondolkodunk, hogy szeptemberben is eljövünk a szüreti napokra, „összemérjük” a soproni és az egri kékfrankost…

–Sopronban egész évben jó rendezvények vannak az évszakoknak megfelelően – válaszolta érdeklődésünkre Zoltán, akinek kifejezetten tetszettek a piknik programjai. – Ismerőseimtől tudom, hogy az önkormányzat és a Pro Kultúra kiemelt figyelmet (és persze külön forrásokat) fordít arra, hogy mi, akik itt élünk és a turisták színvonalas, szórakoztató, általában ingyenes rendezvények részesei lehessünk.

A szervezők gondoltak az egész családra: a legkisebbek például bábszínházi előadásokon és gyermekkoncerten is szórakoztak. A koncertek közül különösen népszerű volt Ganxsta Zolee, a Kowalsky meg a Vega és a Margaret Island fellépése, de igazi bulihangulatot varázsolt a soproni Passion Project is.

A béke, a szabadság ünnepe

Koszorúzással emlékeztek a páneurópai piknik és határáttörés 3️4. évfordulójára a sopronpusztai emlékparkban.

Köszöntő beszédet mondott Julia Gross, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. Ünnepi beszédet tartott Patricia Lips, Németország parlamentjének CDU/CSU frakcióvezető-helyettese, valamint dr. Farkas Ciprián. Sopron polgármestere hangsúlyozta: vannak olyan események, amelyek csak az idő előrehaladtával válnak igazán értékessé, és vannak, melyek történelmi súlya már abban a pillanatban világosan látszik. A páneurópai piknik ez utóbbi kategóriába tartozik.

– A béke, a szabadság, a függetlenség pedig – ahogy a szomszéd országban zajló háborús események is mutatják – nagy kincs – emelte ki dr. Farkas Ciprián. – Ezeket az értékeket nemcsak kivívni volt nehéz, de legalább olyan fontos feladat megőrizni és továbbadni a következő generációknak.


A páneurópai piknik 34. évfordulóján rendezett ünnepségen részt vett Julia Gross, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete is.

A megemlékezésen részt vett dr. Simon István és dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester, több önkormányzati képviselő, intézményvezetők, kortanúk, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány képviselői, valamint a Konrad-Adenauer-Stiftung képviselői.

Iránytű a magyarságnak

Hagyományos, szabadtéri szentmisét tartottak az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Szent István-templomnál.

Az istentiszteletet Németh László pápai prelátus, székesegyházi kanonok celebrálta. A mise után kezdődött a városi ünnepség, amelynek szónoka dr. Farkas Ciprián volt.

– Szent István kijelölte azt az utat, mely a vérzivataros évszázadok idején is iránytűként szolgált a magyarság számára – mondta a polgármester. – Az elmúlt évszázadokban megtanultuk, hogy a magyarok hangját csak a magyarok hallathatják. Megtanultuk, hogy csak az a miénk, amit meg tudunk védeni. Magyarország nem a háború, hanem a béke pártján áll. Ferenc pápa szavait idézve, mi nem sírokkal, hanem bölcsőkkel teli világot szeretnénk. Mi nem a háború szólistái közé, hanem a béke álmát éneklő kórushoz kívánunk tartozni.

A misén részt vett Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Simon István és dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint számos önkormányzati képviselő.

A résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait és koszorúit Szent István szobránál, majd a kenyér- és borszentelés után agapéval zárult az ünnep.

Az állami ünnepen Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott Orbán Júlia, a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza igazgatója, és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült dr. Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógia Karának dékánja, egyetemi docens.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.