Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopronban az egészséges városért
Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete 34. szimpóziumának megnyitóján Vitályos Eszter miniszterhelyettes tartott előadást. Fotó: Filep István

Sopronban az egészséges városért

| Köves Andrea | Városi hírek

Az egészséget és jóllétet támogató városi környezet kialakítása a célja az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete háromnapos tanácskozásának, amelynek Sopron adott otthont.

A civil szervezet története három és fél évtizedre nyúlik vissza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által indított Egészséges Városok Programhoz hazánkból elsőként Pécs városa csatlakozott 1987-ben, ezt követően jött létre az Egészséges Városok magyarországi hálózata. A később egyesületté alakult 26 fős szervezet aktív tagja Sopron – ezt De Blasio Antonio emelte ki a szimpózium sajtótájékoztatóján. Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületének elnöke követendő példaként említette a soproni Alzheimer Cafét, melynek a tevékenysége ma már a határainkon is átnyúlik.


– Sopronnak nagy elismerés, hogy a város adhat otthont az egyesület éves tanácskozásának – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester. – A városban az elmúlt időszakban sok olyan példaértékű fejlesztés történt, amelynek a középpontjában az egészség megőrzése áll, így az új uszoda megépítése, sétautak megújulása, közparkok létesítése, kerékpárutak építése is mind ennek jegyében valósult meg.

A program első napján közgyűlést tartott az egyesület a városháza dísztermében, ahol egy új tag, Mosonmagyaróvár felvételéről is döntöttek. 

– Magyarország kormánya a 2010 utáni időszakban számos olyan intézkedést kezdeményezett, amelyek az egészségmegőrzésre és -fejlesztésre fókuszálnak – mondta Vitályos Eszter miniszterhelyettes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete 34. szimpóziumán pénteken a Hotel Sopronban. – Kiemelt figyelmet szentelünk a szellemi jólétnek is, amelyet elsősorban a kultúra táplál. A GDP 1,3 százalékát fordítjuk ennek támogatására, amely európai viszonylatban is az egyik legmagasabb arány.

Az ülés elnöke dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere volt.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.