Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Trendi a halfogyasztás
18 százalékkal nőtt országunkban az egy főre jutó, évi halfogyasztás – ezt tapasztalják a ­soproni halbisztró tulajdonosai is. A legforgalmasabb időszak továbbra is a karácsony. Fotó: Filep István

Az ünnepi sláger még mindig a tradicionális halászlé

Trendi a halfogyasztás

| Madarász Réka | Városi hírek

Valamennyi európai keresztény országban hagyomány, hogy karácsonykor hal kerül az asztalra. Még a magyarok is, akik nem tartoznak a halfogyasztó nemzetek közé, legalább szenteste halászlevet vagy más halételt esznek.

Hogyan kapcsolódik a hal a karácsonyhoz? Ennek egyik magyarázata, hogy a keresztények rendkívül szigorú karácsonyi böjtöt tartottak egészen december 24-én éjfélig. Ezt VI. Pál pápa 1966-ban enyhítette. Ezért mára a karácsonyi ünnepi vacsora is tartalmaz húst, ami többnyire hal. Ugyanakkor a halmotívum a feltámadt Krisztusban való hitet is jelképezi és mindazokat, akik követik őt. A halevésnek népi gyökerei is vannak: a halpikkelyek bőséget ígérnek a ház népének a következő esztendőre.

– Az éves forgalmunk negyven százaléka a karácsony előtti időszakra tehető – mesélte Kun Attila, az egyik soproni halbisztró tulajdonosa. – Nyolc évvel ezelőtt éppen december 1-jén indítottuk a feleségemmel a vállalkozásunkat. A termékeink nyolcvan százaléka édesvízi hal, melyet kizárólag helyi termelőktől szerzünk be, akik az ivadéktól a kész halig zöldenergiát használnak a halneveléshez. Az ökológiai lábnyom csökkentésére törekszünk azzal is, hogy 100 kilométernél messzebb nem utazunk az áruért. Szálkamentes termékeket állítunk elő termálvízzel, így gyerekek és idősek is fogyaszthatják a halételeinket.

Az ünnepi sláger még mindig a tradicionális halászlé, ami többnyire pontyból készül. Év közben is népszerű az ízében semleges, rugalmas, szaftos húsú afrikai harcsa, a tengeri halak közül pedig a lazac, a tőkehal és a tonhal.

– Három éve, 2020 októberében debütált és karácsonykor fejeződik be a halfogyasztás népszerűsítésére irányuló HalPéntek elnevezésű országos kampány, melynek köszönhetően évi tizennyolc százalékkal nőtt és közel hét kilogrammra emelkedett Magyarországon az egy főre jutó évi halfogyasztás – folytatta a családi vállalkozás tulajdonosa. – Ma már szerencsére elmondhatjuk, hogy itthon is trendi halat enni. Konyhánkban korunk legkedveltebb ételei közül válogathatnak a vendégek.

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...