Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újra két keréken...

Rendőrségi sorozat

Újra két keréken...

| Czetin Zoltán | Városi hírek

A tavasszal együtt a kerékpáros szezon is elkezdődött. Fontos, hogy a közlekedési eszközök megfelelő állapotban legyenek, de maguknak a bicikliseknek is fel kell készülniük a biztonságos közlekedésre.

Elővesszük a tárolóból, lefújjuk róla a port, felpattanunk rá és hajtjuk. Tévedés! A tavaszi első kerékpározás előtt mindenképp ellenőrizzük a fékeket, a küllőfeszességet, a kerekek, a kormány, a világítóberendezések és a gumik állapotát! A KRESZ előírja, hogy a járműveknek és azok vezetőinek is közlekedésre alkalmas állapotban kell lenniük. A biciklinek például vannak kötelező felszerelései, ezek: megbízható kormányberendezés, első és hátsó fék, első (fehér vagy kadmiumsárga) lámpa és fényvisszaverő prizma, (piros) hátsó lámpa, prizma, csengő.

– Fontos, hogy oldalról is látszódjon a kerékpáros, ezért írja elő a KRESZ a küllőprizmát legalább az első keréken – mondta Cservenák Helga rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – E helyett (vagy mellett!) már alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrűfelület is – ezt vagy a felnibe, vagy magába a gumiabroncsba építik.

Lényeges, hogy a kerékpárosok ismerjék és betartsák a KRESZ-szabályokat: lakott területen például csak akkor lehet a járdán tekerni, ha az úttest kerékpározásra alkalmatlan. De ilyenkor sem mehet 10 kilométer/órás sebességnél gyorsabban. Lakott területen kívül kötelező a láthatósági mellény, de ezt minden helyzetben ajánlják a szakemberek.

– 40 kilométer/órás sebesség felett sisakot is kell viselni, a kerékpárosok érdekében ezt is mindig javasoljuk – folytatta Cservenák Helga. – Szintén jó szolgálatot tehet a könyök-, térd- és sárvédő, valamint a balesetek megelőzéséhez a visszapillantó tükör.

A nem megfelelően tárolt kerékpárokat könnyű ellopni, ezért senki ne hagyja azokat lezárás nélkül – még percekre sem! Érdemes minőségi zárakat használni, így megvédhetjük értékeinket. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.