Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Zsarolás

| Városi hírek

Horváth Ferenc jegyzete.

Nem tetszik nekem, amit Budapest nevében tesz a főpolgármester. Persze önök mondhatnák, hogy nekünk, soproniaknak mi közünk ahhoz, hogy mi történik (és mi nem) Budapesten, de ha egy picit tovább gondoljuk, akkor rájövünk, hogy sok, nagyon is sok. Azon túl, hogy mindannyiunk fővárosa (tehát nem csupán a budapestieké), az ottani történések gyakran közvetlenül, máskor közvetve hatnak ránk. Gondoljunk csak az országimázsra és a gazdasági vonatkozásokra! Ez a mostani botrány, nevezetesen az atlétikai világbajnoksággal való zsarolás is mindannyiunk ügye. A főpolgármester először vétóval fenyegetett, aminek semmi jogi alapja nem volt, majd a közgyűlés hozott egy felemás határozatot, mondván, ha a kormány nem teljesíti követeléseit, akkor a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél tesz panaszt abban bízva, hogy a szövetség majd elveszi a rendezés jogát Budapesttől, nem kockáztatva, hogy a sportág politikai csatározások áldozata legyen. Itt tartunk most. Fontos tudni, hogy magának a városnak semmi köze a rendezéshez. Az erről szóló megállapodást a kormány, a hazai és a nemzetközi szövetség írta alá. Tény, a főváros adminisztrációja megnehezítheti a játékok lebonyolítását, de ez nagyon kisszerű bosszú lenne, s ahelyett, hogy Budapest szépségéről és a feltehetően kiváló rendezésről szólnának a tudósítások, a főváros tehetetlensége, gáncsoskodása lenne a középpontban.

Nem nehéz kikövetkeztetni: a főpolgármester bármit is tesz vélt politikai érdekeiért, elsősorban saját választóit bünteti, mert köztudott, hogy a világbajnokság összes rendezési költsége, beleértve az atlétikai stadion építését is, a kormányt terheli. A haszon viszont jobbára Budapesté, hiszen ott alszanak, esznek, isznak, vásárolgatnak a vendégek, de a vb minden hatása átgyűrűzik a vidéki Magyarországra is. És akkor még nem beszéltünk a szűken vett sportérdekekről, hogy milyen következményekkel járna egy sikeres hazai világbajnokság a fiatal sportolók életére, eredményeire.

Nem szívesen írom le, de tény: az ellenzék a rombolásban kiváló. Gondoljunk csak a Momentum olimpiaellenességére vagy úgy általában a sportfejlesztésekkel kapcsolatos támadásaikra (emlékezzünk csak, hogy csak itt, Sopronban milyen otrombán, hazugságokat terjesztve próbálták megtorpedózni a Lőver Uszoda építését vagy a Fertő-parti fejlesztéseket)! Most pedig az atlétikai világbajnokság megrendezését próbálják megakadályozni, illetve felhasználni a kormány zsarolására.

Én személy szerint felháborítónak tartom, hogy elvették tőlem és magyarok millióitól az olimpiai álmot, s hogy erre a sorsra juthat az atlétikai vb is. Mert ez nemcsak a budapestiek ügye, hanem mindannyiunké. S közülünk csak egy a hataloméhes, a miniszterelnökségre ácsingózó főpolgármester, akit bábként irányítanak, s aki talán esténként otthonában bánja meg, hogy mit tett napközben, de másnap mégis újrakezdi…

Kapcsolódó cikkek

Valódi értéket teremtenek

Valódi értéket teremtenek

2024. 04. 24. | Etzl Edgár

– A múzeumnegyedben színvonalas keretek között mutathatjuk be Sopron gazdag történelmét és kultúráját – mondta az építőipari nívódíj emléktáblájának l...