Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A búcsú után is lesz folytatás!

A búcsú után is lesz folytatás!

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Nagy sikerrel rendezték meg idén is a Vasvilla kerékpártúrát. A 30. tekerésnek is Borossay György tanár volt a főszervezője, aki idén el is köszönt szeretett rendezvényétől.

1992-ben az iskola diákjainak hirdették meg először az intézmény tanárai a belvárosból Fertőrákosra, Balfra, majd ismét a belvárosba vezető 27 kilométeres túrát a kerékpározás, az egészséges életmód népszerűsítése jegyében. Borossay György fejéből pattant ki az ötlet, aki akkor már évek óta bringakört vezetett a diákjainak. Az első alkalommal száz vasvillás tanuló teljesítette a távot, a túra sikere ösztönözte arra Borossay Györgyöt és tanárkollégáit, hogy másodszor már nyissanak minden érdeklődő felé.

– Felsorolhatatlanul sok élmény jut eszembe: a családok boldog mosolya, az, hogy mindenki elfogadta, ez nem verseny, itt nem számít az idő, csak az, hogy balesetmentesen, jókedvűen, lazán letekerjük a távot – emlékezett Borossay György. – Elmondhatatlan volt megélni azt a felemelő érzést, hogy az iskola tanárai, diákjai, a rendőrség, a polgárőrség, a mentősök az első hívó szóra mellénk álltak, egy-egy túra sikeréért hetven ember is dolgozott. Nekünk nem szponzoraink vannak, hanem barátaink, akik minden alkalommal elhalmoztak, és remélem, a jövőben is elhalmoznak minket felajánlásokkal. Egy-egy tombolahúzás akár egy órán át is eltartott, legutóbb húsz kerékpárt sorsolhattunk ki, jóleső érzés, hogy az önkormányzat is a jó ügy mellé állt. Mindig díjazzuk a legfiatalabb és a legidősebb túrázókat is. Idén egy 5 éves kisfiú tekerte le legfiatalabbként a dimbes-dombos terepet.

A túra hagyományosan jótékonysági célt szolgál, a kórház gyermekosztályát és a mentősöket felkaroló alapítványt támogatja. Összesen 38.650-en tekertek együtt az évek alatt a Vasvilla-túrán. Borossay György három évtized után átadja a stafétabotot fiatalabb kollégáinak, ám arra ígéretet tett: a túrát évről évre ő is teljesíti majd.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...