Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A fa sokrétű felhasználása
A felelős és fenntartható gazdálkodásnak köszönhetően hazánkban és Sopronban is nő az erdőterület nagysága Fotó: Griechisch Tamás

Már nem csak tüzelőanyagként tekintenek a lombos fákra

A fa sokrétű felhasználása

| P. Horváth László | Zöld Sopron

24 országból 111 szakember vett részt a múlt heti lombosfa-konferencián Sopronban. A tanácskozást már nyolcadik alkalommal rendezték meg városunkban.

„A lombosfa-anyagok hasznosításának új aspektusai – A tudománytól a technológiáig” alcímet kapta a Sopronban megtartott 8. Lombosfa Konferencia. A kétnapos tanácskozást a Soproni Egyetem, a bécsi Agrártudományi Egyetem, valamint a Faipari Tudományos Egyesület szervezte. A Pannonia Hotelben a huszonnégy ország száztizenegy küldöttét dr. Fodor Tamás köszöntötte. A polgármester beszédében kiemelte, Sopron hazánkban az erdőgazdálkodás, valamint a faipar oktatási és kutatási központja, ezért minden olyan eseménynek, amelyben a fa központi helyet foglal el, városunk a megfelelőbb helyszíne.

A résztvevők megismerkedhettek az elmúlt két év fontosabb kutatási eredményeivel, a fa felhasználásának újabb területeivel. A rendezvény fő célja, hogy segítse a lombosfa-anyagot feldolgozó ipar és a kutató–oktató intézmények európai hálózatának létrehozását.

– Magyarország erdeinek mintegy nyolcvanöt százalékát a lombosfák – mint például bükk, tölgy, akác, kőris, nyárfa – teszik ki – mondta el lapunknak dr. Németh Róbert egyetemi tanár, a konferencia egyik szervezője. – Manapság mind inkább előtérbe kerülnek az ökológiai szempontok, illetve a fenntartható fagazdálkodás. Ennek is köszönhető, hogy hazánkban, így Sopronban is növekszik az erdőterület nagysága.

Érdekes megfigyelni, hogy míg korábban inkább tüzelőanyagként tekintettek a lombos fákra, napjainkra ez kezd megváltozni. Az olyan erdőnagyhatalmak, mint például Németország, Ausztria vagy Svájc folyamatosan keresik az útját annak, hogy ezek a fák megjelenjenek háztartási bútorként vagy használati tárgyként. Mint megtudtuk, az időjárás változása újabb kihívás elé állítja a szakembereket. A közép-európai térséget is sújtó hőhullám jelentős károkat okozott az Alpok és a Kárpátok fenyveseiben. Helyükre a jövőben mind inkább lombos fajokat telepítenek a tulajdonosok, illetve az erdőgazdálkodók.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...