Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A horgászat az életformájuk
Csapó Kristóf egyik kedvenc horgászhelye a Tómalom. Óriási élmény számára a természetben lenni. Fotó: Filep István

Csapó Kristóf: Kiskorom óta vonzott a vízpart, ez a sport a mindenem

A horgászat az életformájuk

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A horgászat az egyik legnépszerűbb hobbi hazánkban, jelenleg több mint 850 ezer regisztrált horgászt tartanak számon Magyarországon. Sorozatunk következő részéből kiderül: Sopronban is népszerű a versenyhorgászat.

A horgászat egy életforma – vallják a szenvedélyes pecások. A Sopron és Vidéke Horgász Egyesület 850 felnőtt és 300 gyermek tagjának többsége hobbi szinten űzi ezt a természet közeli tevékenységet, ám évről évre egyre többen kóstolnak bele a versenyhorgászat izgalmaiba.

– A versenyhorgászatban azok lesznek eredményesek, akik tudatosan képzik magukat, és akik alaposan felkészülnek egy-egy versenyre, hiszen ahány vízterület, annyiféle jellemzője van az ott található halállománynak – mesélte Magyar Szilárd, az egyesület elnöke. – Egyesületünk minden kategóriában – ifjúsági, női, felnőtt és veterán –, valamint minden szakágban – úszós, fenekező, nagyponty-fogó és ragadozóhalas-pergető – rendez saját bajnokságot több fordulóban. Emellett számos tagunk vármegyei, országos versenyeken is szerepel szép sikerrel.

Közéjük tartozik az egyetemista Csapó Kristóf, aki 5 éves korában kezdett el horgászni a szüleivel. – Kiskorom óta vonzott a vízpart, így a lehető legjobb hobbi számomra a horgászat – mesélte. – Sose gondolkoztam azon, hogy versenyezni is szeretnék, ám apukám vagy tíz évvel ezelőtt benevezett egy spiccbotos horgászversenyre a Fertő-csatornán. Érdekes, hogy ezen nem remekeltem, mégis megcsapott a versenyzés szele, amely azóta is motivál.

A fiatal horgász alaposan felkészül a megmérettetésekre, hiszen ahogy ő fogalmaz: – Ennél a sportnál nagyon fontos a taktikai és felszerelésbeli felkészültség.

Mindemellett a szerencse is közrejátszik az eredményességben, így ennek is köszönhető, hogy a Mosoni-Duna holtágánál megrendezett vármegyei versenyeken mindig jól szerepelt. Sok-sok fogáseredménnyel büszkélkedhet, ám a legemlékezetesebb az első 10 kilogrammos ponty kifogása maradt számára. Ez kedvenc helyén, Tómalmon történt. Reményei szerint a „zsákmánya” mind a mai napig ott úszkál a tóban…

Vajon mi mindent nyújt a horgászat? – Ez a sport a mindenem, az összes szabadidőmet ezzel töltöm, elmondhatatlan élményt ad a természetben lenni – zárta Kristóf. – A rakós botos horgászat áll a legközelebb hozzám, mert nagyon pontos, és óriási élmény egy 13 méteres bottal fárasztani a halat.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...