Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A népi építészet emléke
A Gesztenyés körút 9. szám alatti épületegyüttes Sopronbánfalva utolsó megmaradt népi építészeti emléke. Fotó: Filep István

Az emléktáblát Sopron városvédő szentjének napján helyezték el

A népi építészet emléke

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Átadták az idei Winkler Oszkár-díjat – az elismerést a Sopronbánfalva, Gesztenyés körút 9. szám alatti épületegyüttes felújításával érdemelte ki a tulajdonos házaspár.

A Soproni Városszépítő Egyesület építészeti szakbizottsága ítéli oda minden évben a Winkler Oszkár-díjat. Józan Tibor, az egyesület elnöke hangsúlyozta: az elismerés célja olyan épületek kitüntetése, melyek egyrészt építészeti minőségükkel gazdagítják a városképet, másrészt a létrehozásuk folyamata példaértékű lehet a soproni polgárok számára.

Az idei Winkler-Oszkár díjat és az ezzel járó emléktáblát múlt pénteken (Sopron városvédő szentjének napján) adták át dr. Fábiánkovits Annának és Nagy Gábornak a Gesztenyés körút 9. szám alatti épületegyüttes felújíttatásáért. Az építész tervező Sebestyén Tamás volt.

A Gesztenyés körút 9. alatti telken lakóház, nyári konyha és pajta áll. Az épületegyüttesből a lakóház műemléki védettséget élvez, a másik két épület a történeti beépítési struktúra fontos településképi eleme. Ez Sopronbánfalva utolsó megmaradt népi építészeti emléke, a XIX. századi gazdálkodó életmód fontos tanúja.

Az ingatlan gyakorlatilag gazdátlanul állt az utóbbi két évtizedben. A jelenlegi tulajdonos házaspár kitartó munkával kutatta fel a tulajdonostársakat, illetve leszármazottaikat, és vásárolta meg azok ingatlanrészeit. Megújult többek között az épület pincéje, a belső terek, a tetőszerkezet, födém, a teljes elektromos és gépészeti rendszer, valamint a kert is.

– A felújítás során nagyon fontos értékmegőrzés történt – hangsúlyozta Perkovátz Tamás, a Soproni Városszépítő Egyesület alelnöke.

Az emléktábla-avatáson részt vett Mágel Ágost önkormányzati képviselő is.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...