Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A sivatag virága
A fehér szőrös, gyapjas kaktuszfajták általában kényesek, a zöldek azonban igénytelenek. Fotó: Filep István

A sivatag virága

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Azt mondják, a gyermekvállalás előtt növényen, majd háziállaton érdemes gyakorolni a gondoskodást. Egy kaktusszal még az is kísérletezhet, aki hajlamos megfeledkezni a locsolásról.

– A kaktuszok sok fajtáját kedveljük, de mivel a legtöbbnek nincs magyar neve, ott, ahol beszerezzük őket, érdemes érdeklődni a botanikai elnevezésükről, hogy az interneten utána tudjunk nézni az igényeiknek – kezdte Zügn Judit virágüzlet-tulajdonos. – Tökéletesen megfelel számukra, ha bükkerdőkből felmert talajt összekeverünk egy kis homokkal, és abba ültetjük el őket, de remek speciális kaktuszföldek is kaphatóak az üzletekben.

– A fehér szőrös, gyapjas fajták általában kényesek, a zöldek azonban igénytelenek – folytatta a virágkötő. – A kaktuszoknak két ellensége van: a fényszegénység és a túlöntözés. Lakásban feltétlenül helyezzük őket ablakba, az sem gond, ha tűző nap éri őket. Jól bírják a hőingadozást, 5–15 fokon teleltessük szúrós kedvenceinket.

Kis cserépbe nem célszerű ültetni a növényeket, mert az edény és a talaj is hamar átforrósodik, így könnyen megéghet a gyökerük. Szárazsággal nem pusztíthatjuk el őket, viszont akár már egy túlöntözés is végzetes lehet számukra.

– A ráncosodás és a szürkülés jelzi, hogy locsolást igényelnek – tette hozzá Judit. – Ha viszont a talajuk egy kevés nedvességet is tartalmaz, tilos őket megöntözni. Télen egyáltalán nem igénylik a vizet, nagyon meleg szobában esetleg az évszak során egyszer meglocsolhatjuk őket. Nyáron lehetőleg este adjunk nekik langyos vizet, melyből jusson a növények testére is, tavasszal és télen csak a talajukra.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...