Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Búcsúznak a karácsonyfák

Kónya Kristóf: A földlabdás fákat befelé és kifelé is szoktatni kell

Búcsúznak a karácsonyfák

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Az ünnepek elmúltával nem kell sokat gondolkodnunk, hogyan szabaduljunk meg a karácsonyfától, ugyanis a Sopron Holding Zrt. és az STKH (a megszokott módon) elszállítja azokat.

A karácsonyfa leszedésével sokan csak vízkeresztig várnak, kevesebben vannak azok, akik majdnem húsvétig szeretik csodálni a feldíszített fenyőt. A többség igényeihez alkalmazkodva januárban és februárban a Sopron Holding Zrt. a társasházi övezetekben kijelölt karácsonyfa-gyűjtőpontokról szállítja el a feleslegessé vált fenyőfákat, a családi házas övezetekben pedig az STKH végez házhoz menő karácsonyfagyűjtést.

– Az említett két hónapban biztosítunk egy-egy alkalmat, amikor az adott területről elszállítjuk a karácsonyfákat – tudtuk meg Takács Krisztiántól, az STKH hulladékhasznosítási részlegvezető-helyettesétől. – Változó, hogy mennyi fa gyűlik össze, tavaly például 50.960 kilogramm fenyőfa érkezett be a soproni telephelyünkre. Ezeket a fákat azután egy fertőszentmiklósi partnerünkhöz szállítjuk. Mivel a fenyők gyantatartalma magas, komposztálásra nem alkalmasak, így más módon hasznosítják őket.

Ha valódi fenyőt vásárolunk, nem ártunk a környezetünknek, hiszen nem erdőkből vágják ki azokat, hanem kifejezetten erre a célra termesztik, a feleslegessé vált fákat pedig újrahasznosítják. Néhányan földlabdás fát választanak, amelyet ha kiültetnek, akkor pár év múlva akár ki is vághatnak, és újból feldíszíthetnek.

– A földlabdás fenyőt befelé és kifelé is szoktatni kell: vagyis a lakásból kihozva először egy–másfél napig egy hűvösebb helyiségben tartsuk, és csak ezután vigyük ki a szabadba, lehetőleg védett helyre – ajánlotta Kónya Kristóf erdész, parképítő és -fenntartó, dísznövénytermesztő technikus. – Nem kell félnünk, hogy a gyökere elfagy. Ha a növényen fagysérülést látunk, metszőollóval csípjük le! Csak akkor ültessük ki a fenyőt, amikor már felengedett a talaj! Ássunk akkora gödröt, mint a földlabdája, és öntözzük gyakran az első nyáron, mert érzékeny a szárazságra! A kiültetés után akár műtrágyával is segíthetjük a fejlődést. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...